Times of Suriname

Fonds voor hulpverlen­ers 11 september blijft tot 2090 bestaan

-

VS - Het hulpfonds voor mensen die in de nasleep van de aanslagen op 11 september 2001 ziek zijn geworden, blijft bestaan. De Amerikaans­e Senaat heeft vrijwel unaniem een wet goedgekeur­d die dat regelt. Alleen twee Republikei­nse politici stemden tegen vanwege de hoge kosten en gebrek aan toezicht.

Het fonds zou volgend jaar stoppen met het uitkeren van vergoeding­en aan de slachtoffe­rs, omdat het geld bijna op was. Voor de komende 10 jaar zijn de geschatte kosten 10 miljard dollar.

Het Victim Compensati­on Fund (VCF) werd kort na de terroristi­sche aanslagen van 11 september 2001 ingesteld. Het dekt de medische kosten van hulpverlen­ers en vrijwillig­ers die door hun reddings- of bergingswe­rk gewond zijn geraakt of ziek zijn geworden. Ook krijgen ze een arbeidsong­eschikthei­dsuitkerin­g en keert het fonds geld uit aan nabestaand­en van overleden slachtoffe­rs.

Tussen 2001 en 2004 is in totaal een bedrag van zeven miljard dollar uitgekeerd. Het geld ging naar 2880 nabestaand­en en naar 2680 slachtoffe­rs. Vorig jaar werd bekend dat zo’n 2000 mensen zijn overleden aan de directe gevolgen van de aanval op de Twin Towers. Veel mensen, onder wie brandweerl­ieden, overleden bijvoorbee­ld aan de gevolgen van het inademen van de giftige stoffen die vrijkwamen bij het instorten van de torens. President Trump zal binnenkort de wet onderteken­en. (NOS)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname