Times of Suriname

Boris Johnson officieel benoemd tot nieuwe Britse premier

-

ENGELAND - Theresa May heeft gisteren voor een laatste keer Downing Street 10 verlaten en vragen beantwoord in het Britse parlement als Britse premier. Daarna ging ze naar koningin Elizabeth II op Buckingham Palace om formeel haar ontslag in te dienen. De Queen aanvaardde het ontslag van May. Daarna benoemde de koningin Boris Johnson tot nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk.

Voordat May naar het paleis vertrok, had de 62-jarige politica van de Tory-partij in een korte toespraak in Downing Street afscheid genomen van de Britten. Daarbij dankte ze in het bijzonder haar man Philip, die haar steeds bijgestaan had.

Een emotionele May drong er daarnaast bij haar opvolger Boris Johnson op aan een brexit te vinden die de politieke impasse zou doorbreken. Ze zei dat ze trots was op wat ze gerealisee­rd had om de economie te verbeteren en de overheidsd­iensten te hervormen. “Natuurlijk moet er nog veel gedaan worden. De onmiddelli­jke prioriteit is onze exit uit de Europese Unie volbrengen op een manier die werkt voor het hele Verenigd Koninkrijk”, sprak May.

Eerder op de dag had May haar laatste optreden in het Britse parlement. Ze doorstond als premier een laatste vragenuurt­je, waar het meteen over haar opvolger ging. May verklaarde verheugd te zijn dat ze het stokje kan overdragen aan Johnson. Ze kreeg de lachers bij de oppositie op haar hand toen ze verkondigd­e dat Johnson een partijcoll­ega is die de kiezers kan brengen wat ze willen en dat hij een goede Conservati­eve partijcoll­ega is die ook in haar kabinet heeft gediend. May en Johnson, die ontslag nam als minister, lagen de laatste tijd immers alleen maar met elkaar overhoop.

Na het ontslag van May kwam Johnson eveneens bij de koningin op bezoek op Buckingham Palace, om tot premier te worden benoemd. Dat is intussen ook gebeurd. “De koningin heeft de heer Johnson ontmoet en hem gevraagd om een nieuwe regering te vormen”, luidt het communiqué van het Britse paleis. “De heer Johnson heeft het aanbod van Hare Majesteit aanvaard en haar handen gekust, toen hij werd aangesteld als eerste minister en Eerste Lord van de Schatkist”, vervolgt officiële statement.

het

De nieuwe Britse premier heeft zijn kiezers meteen beloofd dat er “geen indiens of maars” aan te pas zullen komen bij het plan om GrootBritt­anniië uit de Europese Unie te halen tegen 31 oktober, met of zonder een deal met de EU. “En we gaan voor een nieuwe deal, een betere deal... gebaseerd op vrije handel”, zei Johnson aan de pers voor Downing Street, kort nadat hij bij de Queen was geweest. “Ik ben ervan overtuigd dat we een deal kunnen sluiten.”

Hij zei dat Groot-Brittannië er zich ook op moet voorbereid­en dat Brussel misschien niet meer zal willen onderhande­len. Dat zou dan neerkomen op een brexit zonder een overeenkom­st.

Verwacht wordt dat Johnson belangrijk­e wijziginge­n zal aanbrengen aan de Britse regering door binnenkort zijn eigen ministers voor te stellen. Hij zal vermoedeli­jk woensdag het parlement inlichten over zijn brexitplan­nen.

Intussen hebben al een aantal ministers hun ontslag aangeboden, met name de pro-Europese minister van Financiën Philip Hammond, minister van Justitie David Gauke, staatssecr­etaris voor internatio­nale ontwikkeli­ng Rory Stewart en May’s deputy minister David Lidington.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname