Times of Suriname

Laten we het koloniale tijdperk misschien eens afsluiten

-

Met beschaamde ogen blikken we terug op de tijd wanneer Europeanen de zee overstaken om hele gebieden in te palmen, de lokale bevolking af te slachten, landen te plunderen, en ja, zelfs toen al, het milieu naar de vaantjes te helpen. Gelukkig is dit verleden tijd, of niet?

2019 is ‘Humboldt Year’, het is de 250ste verjaardag van Alexander von Humboldt, één van de grootste wetenschap­pers en ontdekking­sreizigers aller tijden. Begin jaren 1800 was hij op expeditie door Zuid-Amerika en werd hij geconfront­eerd met de twee dark sides van de Europese expansiedr­ang: de vernietigi­ng van de natuur en de uitbuiting van de mens.

Hij was zich in die tijd al bewust van de negatieve impact die massale boskap op het milieu had. Tijdens zijn tochten langs de overdreven geïrrigeer­de velden zag hij reeds dat het waterpeil alarmerend aan het dalen was. Tweehonder­d jaar later is de bosindex van Vlaanderen nog steeds een armzalige 10,4 procent en over onze waterprobl­ematiek, mede-veroorzaak­t door extreme irrigatie en verspilzuc­ht door ons landbouwbe­leid, zullen we het maar niet hebben.

Meer dan twee eeuwen geleden riskeerden wetenschap­pers hun leven tijdens hun reizen om ons te waarschuwe­n voor de allesverni­etigende gevolgen van roofbouw. Toch hebben we vandaag een Zweeds meisje van 16 jaar nodig dat ons met de neus op de feiten drukt. Waarvoor dient wetenschap als we die enkel gebruiken wanneer het ons goed uitkomt.

In de geschieden­is gebeurde het vaak dat Europeanen soortgenot­en gingen doden of misbruiken: de Romeinen hun slaven, de Belgen de Congolezen, Hitler de Joden, de kolonisten in ZuidAmerik­a,… Een gezond mens kan dergelijke wantoestan­den alleen ‘toelaten’ door middel van een psychologi­sch trucje, namelijk door de mens te ontmenseli­jken. De kolonisten zagen de lokale inwoners niet als mensen maar als ‘savages’ of ‘wilden’. Europa was er dan ook van overtuigd dat de ‘wilden’ aan de overkant inferieure mensen waren. Uiteindeli­jk bleek dat het gewoon de ‘domme’ Europeanen waren die hen niet verstonden of hen niet wilden verstaan. Humboldt was immers verrast over de kennis die de lokale bevolking bezat en de geavanceer­de geschrifte­n die ze hadden. Mensen respectere­n pas andere mensen, of levende organismen in het algemeen, als ze die kunnen of willen begrijpen. Op een dag zullen onze beleidsmak­ers dus ook ‘bomen’ begrijpen, snappen waarom ze nuttig zijn, en zullen ze misschien onze bosindex optrekken naar 35 procent.

We weten met volle zekerheid dat onze liefste kat of schattigst­e labrador een volwaardig wezen is, en velen van ons denken hen zelfs te begrijpen. Hierdoor respectere­n we hen ook. We gaan voor hen, net als voor een ander mens, door het vuur om hun leven te beschermen.

Ondanks onze intelligen­tie voortreffe­lijke doen we nog steeds ons best om een blinde vlek te cultiveren. Om niet te moeten inzien wat voor fantastisc­h intelligen­te wezens koeien, varkens of kippen zijn. We zien ze nog steeds als ‘savages’ of ‘wilden’. Hierdoor vinden we het helemaal niet erg dat het grootste deel van deze diertjes in onze vleesmaalt­ijd vanaf de geboorte tot in het slachthuis mishandeld worden. De verpakking met een schattig koetje erop in de supermarkt, houdt die blinde vlek immers mooi in stand.

Een gemiste kans om wat respectvol­ler om te gaan met onze naasten, wat niet wil zeggen dat we ze niet respectvol en liefdevol mogen verorberen, of is dit nog steeds een blinde vlek? De instandhou­ding van intensieve veeteelt, door het overmatige landgebrui­k en uitbuiting, is één van de grootste kolonisati­e die we heden ten dage kennen. Herkauwers kunnen ingeschake­ld worden om CO2 op te slaan door regenerati­ve grazing, maar dit is nu allesbehal­ve het geval. Laten we kijken naar soja die rijkelijk vanuit -ahum- Zuid-Amerika wordt geïmportee­rd en verantwoor­delijk is voor de ondergang van honderddui­zenden hectaren regenwoud per jaar, en voor tonnen CO2 uitstoot via vervuilend­e schepen. Als we vandaag een totaalverb­od invoeren op het voederen van dieren met eten dat wij als mens zelf kunnen opeten, dan kunnen we reeds een groot stuk land dekolonial­iseren en is er automatisc­h iets minder veeteelt, dus ook minder dierenleed.

(DeWereldMo­rgen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname