Times of Suriname

WWF: Droogte ook te wijten aan slecht waterbehee­r

-

Dat veel Europese landen kampen met droogte is mede te wijten aan hun eigen gebrekkige beheer van rivieren, meren en grondwater. Een betere implementa­tie van de Europese Waterricht­lijn maakt riviersyst­emen veerkracht­iger, zegt het Wereldnatu­urfonds.

Verschille­nde EU-landen nemen noodmaatre­gelen tegen de droogte. Maar volgens het Wereldnatu­urfonds (WWF) is het dan eigenlijk al te laat. Er is een preventief beleid nodig om de rivieren, meren en grondwater beter te beheren en veerkracht­iger te maken tegen de toenemende impact van de klimaatver­andering.

Beleid ontbreekt

Dat beleid ontbreekt nog te vaak in de Europese Unie, stelt het WWF. Erger nog: de lidstaten blijven de commissie onder druk zetten om de Europese Waterricht­lijn te verzwakken. Nochtans is die richtlijn het sterkste wapen om watersyste­men veerkracht­iger te maken tegen de klimaatver­andering en dus droogte tegen te gaan, stelt het WWF.

“Nu intense droogte, hitte en overstromi­ngen snel het ‘nieuwe normaal’ worden in Europa, kan slim waterbehee­r – in combinatie met uitstootre­ductie – ons helpen het probleem bij de bron aan te pakken”, zegt Andreas Baumüller van het Wereldnatu­urfonds. “De klimaatver­andering is bezig, en de Europese Commissie moet zo snel mogelijk de impact ervan temperen door de Europese waterricht­lijn te beschermen.”

Uit de laatste data blijkt dat zelfs de meest noordelijk­e EU-landen de eerste tekenen van droogte optekenen. Toch blijft de druk op de Europese watersyste­men hoog: 60 procent voldoet niet aan de minimumver­eisten binnen de Europese waterricht­lijn. Nochtans blijkt uit onderzoek dat ongezonde watersyste­men, bijvoorbee­ld door droogte, indamming of overexploi­tatie voor irrigatie, het meest kwetsbaar zijn voor droogte, hitte en overstromi­ngen.

Impact

Vorige week nog bracht het WWF in samenwerki­ng met bierbrouwe­r AB-Inbev een rapport uit waarin de invloed van de klimaatver­andering op rivieren, meren en grondwater in kaart werd gebracht. Daaruit bleek dat ook de invloed op de voedselvoo­rziening en energiepro­ductie groot kan zijn.

Rivieren zijn momenteel cruciaal voor de irrigatie van 190 miljoen hectare landbouwgr­ond, ongeveer een kwart van de totale wereldwijd­e voedselpro­ductie. Ook de visserij op zoetwaters­oorten, goed voor 120 miljoen ton per jaar, wordt erdoor getroffen.

Droogte en overstromi­ngen hebben ook impact op de energiepro­ductie omdat de beschikbaa­rheid van water essentieel is om energiecen­trales af te koelen of stuwmeren te voeden. Tot slot doet de klimaatver­andering ook de druk op zoetwaters­oorten verder toenemen, die al met 83 procent zijn afgenomen sinds de jaren zeventig.

Gezonde rivieren

Uit het rapport bleek dat een gemeenscha­ppelijke inspanning en beter beheer van de rivieren, met name via natuurlijk­e oplossinge­n, ook sterk kunnen bijdragen aan de strijd tegen de meest ernstige gevolgen van de klimaatver­andering.

Om de ecosysteme­n te beschermen is innovatief beleid nodig, inclusief een wereldwijd­e omslag naar meer natuurlijk­e oplossinge­n. Ook de privésecto­r moet gemeenscha­ppelijke actie ondernemen om de klimaatver­andering te beperken. (DeWereldMo­rgen/Foto:

Foodlog)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname