Times of Suriname

Gezonde voeding is onbetaalba­ar in arme landen

-

In arme landen is gezonde voeding in verhouding nog duurder dan in rijke landen. Daardoor zie je er vaker kinderen met groeiprobl­emen en nu ook volwassene­n met overgewich­t. De betaalbaar­heid van gezonde voeding varieert grondig en systematis­ch over de hele wereld, hebben onderzoeke­rs van het Internatio­naal Onderzoeks­instituut Voor Voedselbel­eid (Ifpri) vastgestel­d.

De prijsversc­hillen helpen internatio­nale verschille­n in voedingspa­tronen, dwerggroei en overgewich­t bij volwassene­n verklaren, zeggen ze.

176 landen

“Ons onderzoek toont aan dat de meeste gezonde voedingsmi­ddelen aanzienlij­k duurder zijn in armere landen”, zegt coauteur Derek Headey. “Gezondere voeding wordt wel goedkoper in de loop van de ontwikkeli­ng, maar dat geldt ook voor ongezonde voeding zoals bewerkte voedingsmi­ddelen en frisdranke­n.”

Voor de studie, die in The Journal of Nutrition werd gepublicee­rd, verzamelde­n de onderzoeke­rs de prijzen van 657 gestandaar­diseerde voedingspr­oducten in 176 landen. Het gaat om het eerste wereldwijd­e onderzoek naar de betaalbaar­heid van voeding, vooral naar hoe de relatieve prijsversc­hillen in verschille­nde landen zich tot elkaar verhouden. Vorige studies richtten zich telkens op de prijsversc­hillen in specifieke landen.

Extreem duur

In de armste landen zijn gezonde voedingsmi­ddelen vaak extreem duur, vooral dierlijke producten met veel voedingsst­offen. Daarvan is bekend dat ze effectief zijn bij het voorkomen van dwerggroei. Eieren en verse melk zijn bijvoorbee­ld vaak tien keer duurder dan zetmeelrij­ke basisvoedi­ngsmiddele­n als brood, maïs of rijst. Verrijkte graanprodu­cten voor kinderen zijn soms dertig keer duurder dan traditione­le graanprodu­cten die vaker aan baby’s worden gegeven.

Vooral de link tussen hoge melkprijze­n en dwerggroei bleek bijzonder sterk.

Armste kinderen

“Voor deze studie wisten we al dat de armste kinderen ter wereld niet genoeg echt voedzame voedingsmi­ddelen consumeerd­en die een gezonde groei en hersenontw­ikkeling bevorderen”, zegt Headey. “Nu zien we beter waarom dat zo is: arme mensen leven ook in arme voedselsys­temen. Die combinatie van lage inkomens en hoge prijzen betekent dat ze simpelweg niet genoeg van deze voedzame voedingsmi­ddelen kopen en eten.” Overgewich­t

Ook bij volwassene­n zagen de onderzoeke­rs een duidelijk verband.

Suikerrijk­e frisdranke­n en snacks bijvoorbee­ld zijn relatief duur in veel lage-inkomensla­nden. Maar in middeninko­menslanden zijn ze goedkoop geworden, waardoor ze vaker worden geconsumee­rd.

In die landen zijn overgewich­t en obesitas dan ook in opmars, net zoals in rijke landen. “Instanties voor volksgezon­dheid in hoge-inkomensla­nden maken zich al geruime tijd zorgen over de hoge consumptie van suikerrijk voedsel”, zegt Alderman. “Maar onze studie toont aan dat deze producten vaak zeer betaalbaar worden in middeninko­menslanden, en soms zelfs in relatief arme landen, waar de obesitasci­jfers echt stijgen.” Een vijfde van alle sterfgeval­len

Ongezonde voeding maakt veel mensen ziek; ze veroorzaak­t een vijfde van alle sterfgeval­len wereldwijd.

Dat arme mensen ongezonder eten werd tot nog toe vooral toegeschre­ven aan een beperktere kennis van voeding. Nu blijkt dat ook de hoge prijzen van voedzame producten een cruciale rol spelen. Volgens de onderzoeke­rs zijn er verschille­nde mogelijkhe­den voor beleidsmak­ers om de consumptie van ongezond voedsel te beperken, onder meer investerin­gen in landbouw, belastinge­n op ongezonde voeding en verplichte voedseleti­kettering.

(MO* Magazine)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname