Times of Suriname

“Trawlers hebben geen enkele reden meer om in Suriname te blijven”

-

PARAMARIBO – De zes trawlers van het bedrijf Ross National Fishery NV hebben geen enkele reden meer om nog in Surinaamse wateren te blijven. Dit zegt Mark Lall, de secretaris van het Visserscol­lectief. De rechter heeft gisteren uitspraak gedaan in de zaak, die het bedrijf aanhangig had gemaakt tegen de Staat.

“De trawlers wilden in Surinaamse wateren blijven, maar dit verzoek heeft de rechter nu afgewezen. We weten al dat de trawlers niet voldoen aan de vergunning­svoorwaard­en om in onze wateren activiteit­en te ontplooien en nu de rechter ook vonnis heeft gewezen, is er geen reden meer voor deze trawlers om te blijven en zouden wij vissers in ieder geval, graag willen zien dat zij ook zo snel mogelijk weggaan”, zegt Lall.

Het Visserscol­lectief is zich ervan bewust dat het bedrijf nog in hoger beroep kan gaan tegen het vonnis van de rechter en dat een hoop administra­tieve zaken kunnen maken dat het nog een tijdje duurt voordat de boten daadwerkel­ijk weg zijn. “In hoger beroep gaan, zou gewoon uitstel van executie zijn. De trawlers moeten op een gegeven moment toch weg. Op dit moment liggen ze voor de kust van Suriname voor anker, maar omdat ze al een hele poos daar zijn, vormen ze ook een hinder nu voor de vissers die op zee gaan om te vissen. Dus wij hopen dat zaken gauw afgehandel­d worden en deze trawlers snel Surinaamse wateren verlaten”, zegt Lall.

Directeur Deepak Jairam van het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zegt dat nu de rechter vonnis heeft gewezen, de Kustwacht in feite aan zet is. “Als LVV hebben wij ons deel al gedaan in deze zaak. De wet is duidelijk en de voorwaarde­n waaraan de trawlers moeten voldoen, zijn ook duidelijk in de vergunning­svoorwaard­en opgenomen. Dit hebben wij ook duidelijk kenbaar gemaakt bij de rechter en wat men ook probeert, het antwoord voor deze trawlers blijft ‘nee’. Aangezien de Kuswacht eind mei al de trawlers had aangezegd om uit onze wateren te gaan en hiertegen de rechtszaak was ingediend, ligt het nu na het vonnis van de rechter ook aan de Kustwacht om deze uiteindeli­jk ook in uitvoering te brengen. De Kustwacht zal, als men tenminste niet in hoger beroep gaat, uiteindeli­jk alles weer in werking stellen om de zes trawlers uit Surinaamse wateren te zetten”, legt Jairam uit. MN

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname