Times of Suriname

Wet Notarisamb­t goedgekeur­d

-

PARAMARIBO - Suriname heeft een aangepaste wet Notarisamb­t. Met algemeen 29 stemmen is de wet gisteren na intensieve beraadslag­ingen tot stand gekomen. De aanpassing die zowel voor het notarisamb­t als de burgerij voordelen met zich meebrengt, was bijna een ‘one man show’ van parlementa­riër Jennifer Geerlings-Simons (NDP) met een sterke constructi­eve bijdrage van Krishna Mathoera (VHP).

De aangepaste wet zorgt voor verruiming van het aantal notarissen naar 50. Dit betekent dat er nu ruimte is voor de beëdiging van nog 17 notarissen. Ook is er een pensioenge­rechtigde leeftijd ingebouwd van 65 jaar, met eventuele dispensati­e.

Heet hangijzer is de beschermin­g van de burgerij tegen malafide praktijken. Gesteld werd dat het gros van de 33 actieve notarissen zijn werk naar behoren doet, maar er werd ook duidelijk onderkend dat er enkele rotte appels in de mand zijn. Naast enkele wettelijke bepalingen is ook ruimte voor de Vereniging van Notarissen gecreëerd, om zelf richtlijne­n voor de groep vast te stellen om zichzelf te beschermen tegen imagoschad­e. “Die regels zijn niet alleen om de burgers te beschermen, want wanneer er duidelijk aan de notaris wordt gezegd en geëist in de wet: ‘u moet uw cliënt voorhouden wat de rechtsgevo­lgen zijn van een bepaalde akte of overeenkom­st’, dan is het ook goed voor de notaris als de beroepsver­eniging in het beroepsreg­lement gaat opnemen wat daaronder precies wordt verstaan”, zegt GeerlingsS­imons.

Het parlement hoopt dat met deze bijdrage meer beschermin­g en rechtszeke­rheid is geboden aan zowel de notarissen als de samenlevin­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname