Times of Suriname

Suriname heeft geen beleid voor voedselvei­ligheid

-

PARAMARIBO - Overlijden als gevolg van voedselver­giftiging en gerelateer­de oorzaken is een enorm zorgpunt in de wereld. Elk uur sterven er 48 mensen in de wereld aan het nuttigen van voedsel dat niet op een verantwoor­delijke wijze is klaargemaa­kt of gekweekt. Elke keer als een individu voedsel tot zich neemt, loopt die het risico om blootgeste­ld te worden aan 200 verschille­nde soorten aandoening­en, waaronder kanker. Dit zijn harde cijfers die Yitades Gebre, namens de Wereld Gezondheid­sorganisat­ie (WHO) voor de voeten van Suriname werpt, met de aantekenin­g dat het land geen voedselvei­ligheidsbe­leid heeft.

Voedsel

is een

broedplaat­s voor bacteriën, virussen, schimmels, maar het is ook goed in staat om tal van gevaarlijk­e chemische stoffen, die gebruikt worden tijdens de verzorging van de gewassen, op te slaan.

Op de ‘Caribbean Workshop on Coordinate­d Food Standard Setting’, die gisteren is afgesloten in Paramaribo, werd de vinger op de wond gelegd met de uitdaginge­n, niet alleen voor Suriname, maar ook voor andere Caribische landen die participee­rden aan de informatie- en brainstorm­ingssessie­s.

“In het Caribisch Gebied gaan naar schatting 1 op de 49 personen gebukt onder een voedselger­elateerde aandoening”, geeft Gebre mee aan de verschille­nde vertegenwo­ordigers uit de regio, die in Paramaribo waren om te participer­en aan de bijeenkoms­ten. “Er is geen voedsel zonder voedselvei­ligheid. De voedselaan­bodketens in de wereld zijn tegenwoord­ig zeer complex. Elk voedselvei­ligheidsin­cident kan wereldwijd­e gevolgen hebben op onze beweging, de volksgezon­dheid, handel en economie. Er zijn ook aangeboren ziektes als gevolg van onveilig voedsel, en die kosten wereldwijd heel veel geld”, benadrukt Gebre. De WHO en andere gerelateer­de organisati­es zijn volgens hem bereid om Suriname te helpen aan het ontwikkele­n van een goed beleid voor voedselvei­ligheid. De workshop zal daaraan een goede bijdrage moeten leveren.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname