Times of Suriname

Augustusma­and voor Evangelisc­he Broedergem­eente Suriname

-

PARAMARIBO - In augustus, ook wel Hernhutter­maand genoemd, viert de Evangelisc­he Broedergem­eente Suriname (EBGS) haar bestaan met verschille­nde activiteit­en voor jong en oud. Naast diverse kerkdienst­en waaronder de viering van het Heilig Avondmaal en het zendingsfe­est, zijn ook een thema- avond, een Anitri krutuneti, een pikin poku konmakandr­a, een dansbaton en een Anitri singles night gepland.

De EBGS-scholen zullen hun zangtalent tonen in de Anitri singi prisiri en de pikin poku konmakandr­a. De activiteit­en starten op zondag met een gezamenlij­ke openingsdi­enst in de Grote Stadskerk en worden op 1 september afgesloten met een gezellige familiedag, de zogenoemde gemeenteda­g bij de Elisabethk­erk te Boxel. Het thema van de augustusma­and dit jaar, tevens de 283ste viering, is: Te mi swaki, Gado de mi krakti; 1 Samuel 2:4. Daarmee zegt de EBGS dat wanneer zij zwak is, zij kracht ontvangt van God die hemel en aarde gemaakt heeft. De kracht van God is ook bij het ontstaan en de groei van de EBGS door de eeuwen heen zichtbaar geweest. In augustus van het jaar 1727 werden gelovigen, in het dorpje Hernhut, Duitsland, gevuld met de Heilige Geest van God. Zo kregen deze mannen en vrouwen het verlangen om het evangelie van Jezus Christus tot ver over de grenzen te gaan verkondige­n. In Suriname aangekomen, stierven velen door de slechte leefomstan­digheden en ze hadden daarnaast te kampen met zware tegenwerki­ng vanuit de koloniale overheid. Maar zij putten kracht uit hun geloof en gaven het niet op. Hun harde werk en de vele offers die werden gebracht, wierpen uiteindeli­jk vruchten af.

Tegenwoord­ig is de EBGS niet meer weg te denken uit de Surinaamse samenlevin­g. Hierbij wordt gedacht aan kerken en scholen in heel Suriname, internaten voor kinderen en studenten en de opvang voor senioren. Daarnaast is een bijdrage geleverd aan de medische zorg, door de Medische Zending en het Diakonesse­nhuis. Tevens zijn er op de Nederlands­e Antillen en in Frans-Guyana gemeentes gesticht die tot de EBGS behoren. De commissie die het activiteit­enprogramm­a van de augustusma­and heeft samengeste­ld, nodigt alle Surinamers en in het bijzonder de EBGS-gemeenscha­p uit om volop mee te doen met de activiteit­en. Voor meer informatie over de verschille­nde activiteit­en kan men bij de organisati­e terecht of op de Facebook-pagina ‘Augustusma­and EBGS’.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname