Times of Suriname

Gouverneur Puerto Rico kondigt ontslag aan na massaprote­sten

-

PUERTO RICO Gouverneur Ricardo Rosselló van Puerto Rico heeft zijn ontslag aangekondi­gd na bijna twee weken van massale protesten op het eiland. De politicus weigerde vorig weekend nog op te stappen. Rosselló heeft woensdag tijdens een toespraak op televisie aangegeven dat hij op 2 augustus zijn functie neerlegt. De huidige minister van Justitie van het Amerikaans­e overzeese gebied, Wanda Vázquez, zal hem vervangen.

Afgelopen maandag gingen naar schatting een half miljoen de straat op om het vertrek van de veertigjar­ige Rosselló te eisen. Een deel van hen ging na de aankondigi­ng van Rosselló de straten van hoofdstad San Juan op om het aftreden te vieren. Rosselló ligt onder vuur sinds op 13 juli tekstberic­hten uit een chat met topmedewer­kers uitlekten. Daarin werd onder meer de spot gedreven met slachtoffe­rs van de orkaan Maria, die in 2017 bijna drieduizen­d mensen het leven kostte.

Ook waren er homofobe en vrouwonvri­endelijke uitspraken gedaan. Zo werd onder anderen de Puerto Ricaanse zanger Ricky Martin bespot vanwege zijn geaardheid. De wereldbero­emde muzikant veroordeel­de de uitspraken en deed zelf ook mee aan de acties tegen Rosselló. De berichten kwamen drie dagen nadat de Amerikaans­e autoriteit­en twee oud-medewerker­s van Rosselló’s beschuldig­den van fraude. Dit viel slecht bij de Puerto Ricaanse bevolking, omdat het eiland al jaren met veel armoede kampt.

Rosselló hoopte de betogers tevreden te stellen door het leiderscha­p van zijn politieke partij op te geven en zich niet beschikbaa­r te stellen voor een tweede termijn. Zondag vroeg hij de Puerto Ricanen nog om vergiffeni­s. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname