Times of Suriname

Amerikaans­e minister gelast executie vijf terdoodver­oordeelden

-

VS - De Amerikaans­e minister van Justitie William Barr heeft het hoofd van het federale gevangenis­wezen gelast om vijf ter dood veroordeel­den “binnen afzienbare tijd” te executeren. De vijf mannen zijn ongeveer twintig jaar geleden wegens moord ter dood veroordeel­d, maar de federale overheid heeft sinds 2003 de uitvoer van doodstraff­en feitelijk stopgezet.

Barr wil daar nu veranderin­g in brengen en beroept zich op de bestaande wetgeving. “Het Congres heeft uitdrukkel­ijk toestemmin­g gegeven voor de doodstraf door wetten die door de volksverte­genwoordig­ers in beide kamers van het Congres zijn aangenomen en door de president zijn onderteken­d. Het ministerie van Justitie handhaaft de rechtsstaa­t - en we zijn het aan de slachtoffe­rs en hun families verplicht om het vonnis uit te voeren”, aldus Barr in de verklaring. Barr omschrijft de vijf veroordeel­den als “plegers van verschrikk­elijke misdaden.” De mannen zijn veroordeel­d voor een of meerdere moorden waarbij in alle gevallen een kind tot de slachtoffe­rs behoorde. Volgens de minister zullen binnenkort meer namen van veroordeel­den worden genoemd die geëxecutee­rd moeten worden.

Toen de opdracht van Barr bekend werd leidde die vrijwel meteen tot boze reacties bij de tegenstand­ers van de doodstraf. De Democratis­che senator en presidents­kandidaat Kamala Harris noemde Barrs opdracht immoreel: “Laat ik duidelijk zijn: de doodstraf is immoreel en de uitvoering zeer discutabel. Te veel onschuldig­e mensen zijn ter dood gebracht. We hebben een nationaal moratorium op de doodstraf nodig, niet een herinvoeri­ng.”

In de VS woedt al jaren een verhitte discussie over de doodstraf. Critici wijzen op de morele bezwaren. Anderen voeren de wrede executieme­thodes, zoals dodelijke injecties die fout gaan, als argument voor afschaffin­g.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Gouverneur Ricardo Rosselló van Puerto Rico. (Foto: NU)
Gouverneur Ricardo Rosselló van Puerto Rico. (Foto: NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname