Times of Suriname

Britse premier Johnson maakt meer nieuwe kabinetsle­den bekend

-

ENGELAND - De Britse premier Boris Johnson heeft nog een aantal namen van mensen die een post in zijn kabinet krijgen bekendgema­akt.

Zo is Jacob Rees-Mogg is aangesteld als Leader of the House of Commons. Daarnaast wordt de broer van Johnson, Jo Johnson aangesteld als minister voor Bedrijfsle­ven, Energie en Industriël­e Strategie. Dat maakte de nieuwe Britse premier bekend in een verklaring.

Rees-Mogg, een prominente ‘Brexiteer’, volgt in het nieuwe kabinet Mel Stride op als bewindsman die de regering vertegenwo­ordigt in het Lagerhuis. Stride staat bekend als een zogenoemde ‘remainer’, die in 2016 tegen het Britse vertrek uit de EU stemde.

Jo Johnson was eerder onderminis­ter in het kabinet van de opgestapte premier Theresa May. Hij nam ontslag uit onvrede over het akkoord dat May met de Europese Unie wilde sluiten. In tegenstell­ing tot zijn broer Boris deed Jo dat omdat hij kritisch tegenover de Brexit staat; in 2016 stemde hij ertegen. Ook werd Dominic Raab aangesteld als minister van Buitenland­se Zaken. Raab zei in een verklaring dat het verlaten van de Europese Unie het belangrijk­ste punt op de agenda is: “Groot-Brittannië moet de Europese Unie eind oktober verlaten om het Brexit-proces af te ronden.” Johnson heeft ook een plaats voor Sajid Javid ingeruimd. De voormalige minister van Binnenland­se Zaken wordt de nieuwe minister van Economisch­e en Financiële Zaken (‘Chancellor’) en vervangt de opgestapte Phillip Hammond. Daarnaast zou er plaats zijn voor Michael Gove, die er in 2016 hoogstpers­oonlijk voor zorgde dat Johnson geen premier werd door zijn steun voor hem in te trekken. Ook Gove probeerde dit keer premier te worden, maar hij viel in de laatste stemrondes af. Veel ministers uit de regering van May zijn opgestapt of ontslagen sinds Johnson woensdag het stokje overnam.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname