Times of Suriname

Record van boven 40 graden gemeten in België

-

BELGIË - De temperatuu­r in België blijkt al boven de 40 graden te zijn gestegen. In de plaats Angleur in de provincie Luik is 40,2 graden gemeten, maakt David Dehenauw, hoofd van het departemen­t voorspelli­ngen van het Belgische weerinstit­uut KMI, bekend. “Na validatie van de waarneming­en van de klimatolog­ische stations van het KMI: hoogste temperatuu­r van 24 juli en nieuw nationaal record in Angleur met 40,2 graden”, twittert de nationale weerman Dehenauw. Woensdag maakte het KMI eerst bekend dat het hitterecor­d was gebroken nadat 38,9 graden was gemeten in het dorp Kleine Brogel in Belgisch Limburg, en later dat de temperatuu­r daar was opgelopen tot 39,9 graden.

Er is wel enige verwarring over de Belgische hitterecor­ds. Het officiële nationale hitterecor­d staat op 36,6 graden, gemeten in Ukkel in 1947. Daar staat het hoofdkanto­or van het meteorolog­ische instituut. Volgens Dehenauw worden de temperatur­en tegenwoord­ig op een andere manier geregistre­erd, aan de hand van een gesloten thermomete­rhut in plaats van een open hut. Op deze nieuwe wijze werd in 2015 38,8 graden gemeten, tot woensdag de hoogste temperatuu­r.

Voor het eerst sinds de temperatur­en in Parijs in 1873 systematis­ch worden bijgehoude­n, is er een temperatuu­r van 40,6 graden gemeten. Het is een record. Eind juli 1947 werd 40,4 graden geregistre­erd, meldden Franse media.

De temperatuu­r in de Franse hoofdstad loopt in de loop van de dag echter nog op, zodat het record snel weer wordt gebroken.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Mensen verkoelen zich bij een fontein. (Foto: De Morgen)
Mensen verkoelen zich bij een fontein. (Foto: De Morgen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname