Times of Suriname

Trump vetoot door Congres geblokkeer­de wapendeals met Saudi-Arabië

-

VS - President Trump heeft een streep gehaald door beperkinge­n op de omstreden militaire steun aan Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Hij gebruikte zijn veto tegen de maatregele­n die het Congres had opgelegd.

Het ging om een reeks wapendeals ter waarde van 8 miljard dollar. Een meerderhei­d van het Congres, dat in handen is van de Democraten, is tegen en vreest dat deze wapens worden gebruikt tegen burgers in de burgeroorl­og in Jemen. Een internatio­nale coalitie onder leiding van Saudi-Arabië en de VAE vecht daar tegen Houthi-rebellen.

De resoluties zijn volgens Trump schadelijk voor de “belangrijk­e relatie met onze bondgenote­n”. Ook zijn ze in direct conflict met het buitenland­beleid en de nationale veiligheid­sagenda van de VS, staat in een verklaring.

Het is de tweede keer dat de president zijn veto gebruikt om de militaire steun aan Saudi-Arabië voort te kunnen zetten. In maart nam de Senaat, waar de Republikei­nen in de meerderhei­d zijn, een resolutie aan om deze steun stop te zetten. Trump sprak een maand later zijn veto uit tegen die resolutie.

Het hoge aantal burgerslac­htoffers in Jemen leidt al jaren tot felle kritiek op Saudi-Arabië en zijn wapenlever­anciers. Na de moord op journalist Jamal Khashoggi stopten diverse Europese landen met het leveren van wapens aan de coalitie.

Op de achtergron­d speelt de rivaliteit tussen de regionale grootmacht­en Iran en SaudiArabi­ë. Iran steunt de Houthi-rebellen in Jemen. Spanningen tussen Iran en de VS zijn de afgelopen maanden hoog opgelopen.

(NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname