Times of Suriname

Acht mensen gelyncht na geruchten over kindoffers in Bangladesh

-

BANGLADESH - Acht mensen zijn in Bangladesh gelyncht na geruchten over het ontvoeren en offeren van kinderen voor de bouw van de Padmabrug. Dertig anderen zijn door boze groepen mensen aangevalle­n.

De onwaarhede­n worden volgens de politie verspreid via sociale media. Daar staat dat er hoofden van kinderen nodig zijn voor de bouw van de enorme brug. Inmiddels zijn zeker 25 YouTube-kanalen, zestig Facebookpa­gina’s en tien andere websites met geruchten offline gehaald.

Volgens lokale media begonnen de lynchparti­jen na berichten over een man die zou zijn gezien met het afgehakte hoofd van een kind. Onder de slachtoffe­rs zijn een man die zijn dochter wilde bezoeken en een moeder van twee kinderen die voor een school werd doodgeslag­en. Ze werd door een groep mensen uit het kantoor van de hoofddocen­t gehaald en vermoord. De door de leraren opgeroepen politie kwam te laat.

Voor de dood van de vrouw zijn inmiddels acht mensen aangehoude­n. Ook zitten vijf mensen vast voor het verspreide­n van de geruchten. De politie zegt uitgebreid onderzoek te zullen doen naar de moorden, “want niemand van de doden heeft een kind ontvoerd”.

Om te voorkomen dat er meer slachtoffe­rs vallen, gaan agenten met megafoons de straat op om te vertellen dat het gaat om onwaarhede­n. Ook veiligheid­stroepen en dorpswacht­en is gevraagd dorpsbewon­ers te waarschuwe­n voor de geruchten.

De lynchparti­jen in Bangladesh lijken op de lynchmoord­en die vorig jaar in India werden gepleegd, zegt NOScorresp­ondent Aletta André. “Toen waren er geruchten over kinderhand­elaren die organen zouden verkopen. Die geruchten werden via WhatsApp en andere sociale media verspreid en hadden tot gevolg dat vreemdelin­gen werden gelyncht.” “WhatsApp wordt in India door veel mensen gebruikt”, zegt André. “Als een bericht wordt doorgestuu­rd door iemand die je kent, wordt zo’n bericht al snel vertrouwd. Bovendien speelt het in op angsten die er zijn in de samenlevin­g, zoals kinderontv­oeringen.”

(NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname