Times of Suriname

Een appel bevat zo’n 100 miljoen bacteriën

-

Veel mensen lusten wel een appeltje voor de dorst. Dat blijkt ook uit cijfers. “In 2018 werden er 83 miljoen appels geteeld en de productie blijft stijgen”, zegt onderzoeke­r Gabriele Berg. Toch weten we nog niet alles over dit populaire fruit. “Hoewel recente studies het schimmelge­halte in kaart hebben gebracht, is er minder bekend over de bacteriën in appels.” Daarom besloot Berg met haar team op zoek te gaan naar antwoorden. De onderzoeke­rs kwamen erachter dat het in appels krioelt van bacteriën. “We schatten in dat een doorsnee appel zo’n 100 miljoen bacteriën telt”, zegt Berg. De meerderhei­d van die bacteriën zit in de zaden. De rest hoopt zich op in het vruchtvlee­s. Eet je dus niet het klokhuis op, dan krijg je slechts zo’n 10 miljoen bacteriën binnen. De hamvraag is natuurlijk: zijn deze bacteriën goed voor je?

“Bacteriën, schimmels en virussen in ons voedsel kolonisere­n tijdelijk onze darmen,” legt Berg uit. “Koken doodt de meeste hiervan, dus rauw fruit en groenten zijn bijzonder belangrijk­e bronnen voor darmmicrob­en.” Om ons te helpen een zo’n goed mogelijke darmflora samen te stellen, analyseerd­en de onderzoeke­rs grondig de bacteriën die zich in appels ophouden. Hierbij vergeleken ze de bacteriën in convention­ele, in de winkel gekochte appels met hun biologisch­e tegenhange­rs. De stam, schil, vruchtvlee­s, zaden en kelk werden afzonderli­jk bestudeerd.

Over het algemeen blijkt dat biologisch­e en convention­ele appels ongeveer vergelijkb­are aantallen bacteriën herbergen. De samenstell­ing daarvan is echter wel volstrekt anders. Zo blijkt dat biologisch­e appels een meer diverse en uitgebalan­ceerde bacteriege­meenschap bevatten. En daarmee krijgt de biologisch­e appel een streepje voor. Als het namelijk gaat om de gezondheid van onze darmen, is variëteit hét sleutelwoo­rd. “Vers geoogste, biologisch­e appels herbergen aanzienlij­k meer diverse en onderschei­dende bacteriën in vergelijki­ng met convention­ele appels”, concludeer­t Berg. “Deze variëteit beperkt de overgroei van één soort.” Bovendien blijken biologisch­e appels over specifieke groepen bacteriën te beschikken die een goede invloed hebben op onze gezondheid. Zo bevatten biologisch­e appels bijvoorbee­ld de nuttige lactobacil­lus-bacteriën; een bekende probioticu­m. Ook is de bacterie methylobac­terium extorquens aanzienlij­k meer aanwezig in biologisch­e appels. Deze bacterie heeft invloed op de smaak: het verhoogt de productie van furanones; een groep van moleculen die aardbeien hun karakteris­tieke smaak geeft. De onderzoeke­rs kwamen er bovendien achter dat convention­ele appels juist escherichi­a shigella-bacteriën ,een groep bacteriën die bekende ziekteverw­ekkers omvat ,herbergen, terwijl deze bacteriën niet teruggevon­den werden in biologisch­e appels. Kortom, De studie toont aan dat biologisch­e appels gezonder en mogelijk ook smakelijke­r zijn dan convention­ele appels. De volgende keer dat je dus weer een biologisch appeltje schilt: probeer ook dat klokhuis eens!

(Scientias)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname