Times of Suriname

Dit wordt de baan van ruimtestat­ion lunar gateway rond de maan

-

De plannen van een ruimtestat­ion rond de maan worden steeds concreter. Dat bleek eigenlijk al eind mei, toen het bedrijf Maxar Technologi­es opdracht had gekregen om cruciale onderdelen voor het ruimtestat­ion te ontwikkele­n. Het verhaal gaat nu verder. Want onderzoeke­rs hebben besloten wat de precieze baan van de Lunar Gateway rond de maan gaat worden. Maandenlan­g werden de voors en tegens van verschille­nde banen tegen elkaar opgewogen en bediscussi­eerd. Maar nu zijn missieplan­ners van NASA en ESA eruit: het ruimtestat­ion moet een ‘Near-Rectilinea­r Halo Orbit’ (ofwel NRHO) gaan krijgen. Dit is een vrij excentrisc­he baan, waarbij de Lunar Gateway op het dichtste punt zo’n 3000 kilometer van het maanopperv­lak verwijderd is en op z’n verst ongeveer 70.000 kilometer. Het ruimtestat­ion zal een rondje rond de maan in zo’n zeven dagen voltooien. Gezien vanaf de aarde ziet deze baan er een beetje uit als een maanhalo.

Volgens de onderzoeke­rs is deze baan bij uitstek geschikt voor gedegen onderzoek op onze natuurlijk­e satelliet. Zo zouden astronaute­n aan boord van het ruimtestat­ion zowel de aarde als de maan kunnen zien. Bovendien krijgt het op zonne-energie werkende ruimtestat­ion in de gekozen baan zo min mogelijk te maken met verduister­ingen van de aarde of de maan zelf. Er zijn echter ook wat kanttekeni­ngen bij de gekozen baan te plaatsen. Zo wijzen sommigen op de onstabilit­eit van de NearRectil­inear Halo Orbit. “Het vinden van de juiste baan van de Lunar Gateway is geen kleinighei­d,” zegt onderzoeke­r Markus Landgraf. “Als je een jaar op het ruimtestat­ion wilt blijven is de NearRectil­inear Halo Orbit enigszins onstabiel. Objecten die zich in deze baan bevinden hebben vaak de neiging om weg te drijven.” Om het ruimtestat­ion op zijn plaats te houden zijn er dus regelmatig kleine koerscorre­cties nodig.

Ondanks deze beperking zien de missieplan­ners de Near-Rectilinea­r Halo Orbit als de beste optie. Met deze baan kunnen maanlander­s met astronaute­n elke week naar het oppervlak neerdalen op het moment dat het ruimtestat­ion de maan het dichtste nadert. Op dezelfde manier kunnen astronaute­n ook elke week weer terug van de maan naar het ruimtestat­ion reizen. De Lunar Gateway zal in twee fasen worden gebouwd. Aan het einde van de eerste fase is er sprake van een vrij minimalist­isch ruimtestat­ion van waaruit astronaute­n af kunnen dalen naar het oppervlak van de maan. In de tweede fase wordt het ruimtestat­ion uitgebreid met leefvertre­kken, waardoor astronaute­n ook gedurende langere tijd in het ruimtestat­ion kunnen vertoeven. Vanuit het ruimtestat­ion zal intensief onderzoek worden gedaan naar de maan. Bovendien zal het station gaan fungeren als een tussenstat­ion naar andere plekken in het zonnestels­el. De eerste bemande trip naar het oppervlak van de maan staat gepland voor 2024.

(Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname