Times of Suriname

Franky “raketman” Zapata valt met flyboard in Het Kanaal

-

Franky Zapata, de Fransman die met zijn flyboard Het Kanaal wou oversteken, is in het water gevallen. Hij moest gered worden, zo is uit zijn entourage vernomen. De Fransman is teleurgest­eld over deze mislukking, maar belooft al meteen heel binnenkort een nieuwe poging te ondernemen. “Wanneer precies weet ik nog niet, maar in de komende dagen”, aldus de Fransman vastberade­n.

Een flyboard is een plank met straalmoto­ren onder. Zapata zorgde voor sensatie toen hij op de Franse nationale feestdag over de Champs-Elysées vloog. Vandaag wou hij Het Kanaal oversteken op zijn flyboard. Halverwege moest hij bijtanken op een platform en daar liep het mis. “Raketman” Zapata zou het platform geraakt hebben dat op een boot was gemonteerd. Hij kwam zo in de zee terecht, zegt een teamlid van Zapata aan BFMTV. De man werd snel uit het water gevist en bleek ongedeerd. Hij was wel zeer “geërgerd”, zegt het teamlid. Zapata viel in het water, op 18 kilometer van de finish. Volgens zijn entourage deden de golven het platform te fel bewegen. De ontgoochel­ing is groot. “We hebben hem dat manoeuvre al tientallen keren met succes zien doen, in wildere zeeën”, aldus Stéphane Denis. “Hij wist dat er een klein risico was, maar hij had dat onder controle.” De stuntman houdt gelukkig niets over aan zijn val. “Enkel wat zeer aan mijn elleboog, maar niets bijzonder”, zei hij er later op de dag zelf over. Zapata, Europees en wereldkamp­ioen jetskiën, was om 9.05 uur opgestegen aan het strand van Sangatte (Pas-deCalais) op zijn flyboard. Hij zou er een twintigtal minuten over doen om de 35 kilometer tussen Sangatte en het Engelse St Margaret’s Bay te overbrugge­n. De Marseillaa­n haalde ongeveer 140 kilometer per uur op 15 à 20 meter hoogte. Om 15 uur houdt Zapata een persconfer­entie. Daarna keert hij terug naar Marseille. “Ik ga alles herstellen en dan weer de oversteek wagen”, zei hij nog.

Het is vandaag precies 110 jaar geleden dat de Fransman Louis Blériot als eerste in een vliegtuig over Het Kanaal vloog. Ook dat vliegtuig was een ontwerp van de vlieger zelf. Hij deed er 37 minuten over. (HLN)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname