Times of Suriname

Hoefdraad: “Geen druk op valutamark­t”

-

NICKERIE – “Sinds april vorig jaar toen er 19,5 miljoen euro in beslag is genomen in Nederland, heeft Suriname geen geldzendin­gen meer kunnen doen. Er is 19,5 miljoen in beslag genomen in Nederland en als dat niet zo een geweldige druk heeft gebracht op de valutamark­t, dan zal 1,6 miljoen er echt ook niet voor zorgen. Daarvan ben ik overtuigd.”

Dat zei een zelfverzek­erde minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, gistermidd­ag aan journalist­en in Nickerie toen hem gevraagd werd of door de in beslagname van 1,6 miljoen euro in de Verenigde Staten de druk op de wisselkoer­s zal toenemen. De bewindsman geeft aan dat Suriname een probleem heeft met de cashtransa­cties, sinds de stopzettin­g van geldzendin­gen via Nederland. Er loopt nu een klachtschr­ift in Nederland tegen het Openbaar Ministerie, gedaan door de Surinaamse advocaten. “We zijn ervan overtuigd dat het positief zal zijn in ons voordeel.” Hoefdraad legt uit dat Suriname een zware cash economie heeft, en dat een heel groot deel van onze goudexport­en van kleine exporteurs komt. De bewindsman weet dat er heel veel cashtransa­cties uit Nederland komen. Hij noemt FransGuyan­a, ‘in feite Europa’, een grote buur, die heel veel hier spendeert. Jammer genoeg is volgens de bewindsman de financiële verdieping nog niet wat het wezen moet. “Er zijn veel cashtransa­cties en waar we heel veel euro’s binnenkrij­gen, hebben wij heel veel out flow aan dollars.” Het feit dat er heel veel euro’s binnenkome­n, maar heel veel dollars moeten worden uitgegeven, noemt de bewindsman een hinderlijk­e situatie die onevenwich­tigheid brengt.

Hoefdraad geeft aan dat de Deviezenco­mmissie op dit moment bezig is haar richtlijne­n te verscherpe­n. De huidige richtlijne­n brengen onduidelij­kheid ten aanzien van de export. Er zijn geen limieten aan het geld dat uit het land wordt weggebrach­t. “Wij hebben wel onze maatregele­n verscherpt. De Douane heeft speciale instructie­s gehad dat ofschoon men met een formulier aangeeft welke hoeveelhei­d geld men mag wegbrengen, dat toch wel wordt aangescher­pt, over de verklaring van het geld en de herkomst ervan.” De minister geeft aan dat de laatste weken een verminderi­ng van geldzendin­gen heeft plaatsgevo­nden. “Over het aanhouden van het geld in de VS is bekend dat elk land zijn eigen regelgevin­g heeft, en dat men geld mag binnenbren­gen zolang het verklaard kan worden.” Als men geld heeft binnengebr­acht en de autoriteit­en daar vinden dat het niet voldoende is verklaard, is dat volgens de bewindsman de reden dat het in beslag is genomen. AL

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname