Times of Suriname

Lavrov aangekomen in Suriname Rusland en Cuba trekken wederom samen op tegen buitenland­sbeleid VS

-

PARAMARIBO - De Russische minister van Buitenland­se Zaken, Sergey Lavrov, is gisteravon­d gearriveer­d in Suriname. Hij kwam aan vanuit Brazilië, waar hij gesprekken met de leiding van het land heeft gevoerd aangaande de samenwerki­ng in BRICS-verband. Daarvoor was Lavrov op Cuba, waar er zwaarwicht­ige geopolitie­ke zaken zijn besproken. Cuba en Rusland zijn van plan om hun historisch­e band van ongelimite­erde samenwerki­ng wederom naar grote hoogte te tillen. Dit in reactie op het buitenland­sbeleid van de Verenigde Staten van Amerika, dat volgens Lavrov een gevaar vormt voor de vrede in de regio en de internatio­nale veiligheid.

Op Cuba deed Lavrov enkele harde uitspraken richting de VS en de Amerikaans­e president Donald Trump. Rusland toont zich bij monde van Lavrov begaan met het lot van de Cubanen, na versterkin­g van de reeds opgelegde sancties tegen het eiland dat op een aftand van nog geen 170 kilometers van de VS ligt. Lavrov sloot op Cuba ook een pact met zijn Cubaanse ambtgenoot Bruno Rodriques: de RussischCu­baanse Samenwerki­ng. Dit houdt in dat de twee landen op alle internatio­nale fora steeds dezelfde lijn zullen volgen. Wat betreft ondersteun­ing mag Cuba rekenen op Russische bijstand op vrijwel elk gebied, waaronder bijstand om de economie op te krikken en het eiland te moderniser­en. Dit om ervoor te zorgen dat het zelfverkoz­en communisti­sch regime in Cuba niet onder druk van de VS bezwijkt. “We verwerpen de Amerikaans­e pogingen om hun waarden en tradities op te leggen aan andere landen die ze niet delen”, zei Lavrov tijdens een persmoment op Cuba.

In Suriname zal Lavrov vandaag een onderhoud hebben met minister Yldiz PollackBei­ghle van Buitenland­se Zaken. Ook een bezoek aan president Desi Bouterse is in de planning.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname