Times of Suriname

Dit is Trumps nieuwe topmilitai­r

-

VS Viersterre­ngeneraal Mark Milley wordt de hoogste legeroffic­ier in de Verenigde Staten. Hij volgt Joseph Dunford in het najaar op als voorzitter van de gezamenlij­ke chefs van staven van de Amerikaans­e krijgsmach­t. President Donald Trump had de generaal vorig jaar voorgedrag­en om het over te nemen van Dunford. De Senaat keurde de benoeming van Milley goed met 89 stemmen voor en 1 tegen. De 61jarige Milley heeft onder meer dienst gedaan in Irak en Afghanista­n, waarin hij onderdeel vormde van verschille­nde eliteeenhe­den. Hij was al de hoogste officier binnen de landmacht. Milley’s belangrijk­ste taak als voorzitter is het adviseren van de president, de nationale veiligheid­sraad en de minister van Defensie op het gebied van militaire kwesties. In de nieuwe rol heeft Milley echter geen troepen meer onder zijn gezag.

Milley staat bekend om zijn harde lijn als het gaat om Afghanista­n. De Amerikanen zijn in onderhande­ling met de Taliban over versnelde terugtrekk­ing van troepen uit dat land, maar Milley is geen voorstande­r van die aanpak. “Het gaat langzaam, het is pijnlijk en het is moeilijk Ik heb een groot deel van mijn leven in Afghanista­n doorgebrac­ht maar ik denk ook dat het noodzakeli­jk is”, zei Milley over de missie in Afghanista­n tijdens zijn aanstellin­gsgesprek met een speciale Senaatscom­missie.

De generaal staat onder collega’s bekend als een zeer intelligen­t en evenwichti­g militair adviseur, die in staat is ingewikkel­de militaire problemen uiteen te zetten. Ook schroomt Milley er niet voor om zijn mening te geven ook als de boodschap niet naar de zin van zijn meerderen is. De generaal kwam in 2017 even in de publieke belangstel­ling te staan toen hij in tegenstell­ing tot president Donald Trump zich wel duidelijk uitsprak tegen racisme en discrimina­tie na de protesten van rechtsextr­emisten in Charlottes­ville, waarbij een dode viel nadat een neonazi op tegenbetog­ers inreed.

(HLN)

 ??  ?? Viersterre­ngeneraal Mark Milley. (Foto: De Telegraaf)
Viersterre­ngeneraal Mark Milley. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname