Times of Suriname

“Steeds meer burgerdode­n in Syrië en de wereld zwijgt”

-

SYRIË - In de afgelopen tien dagen zijn er meer dan honderd Syriërs, inclusief 26 kinderen, omgekomen bij aanvallen door het regeringsl­eger op burgerdoel­witten, heeft VN-mensenrech­tenchef Michelle Bachelet gisteren gezegd. Ze ziet dat de oorlog in Syrië internatio­naal uit beeld raakt.

Bachelet noemde aanvallen op ziekenhuiz­en, scholen, markten en bakkerijen deel van een ‘onophoudel­ijke campagne van luchtaanva­llen door de regering en haar bondgenote­n’, schrijft de BBC.

De belangrijk­ste bondgenoot van de regering van president Bashar Al Assad is Rusland. “Het lijkt heel onwaarschi­jnlijk, gezien een aanhoudend patroon van dergelijke aanvallen, dat die doelwitten allemaal per ongeluk worden geraakt”, zei ze tegen journalist­en.

Tegelijker­tijd signaleert de VN-mensenrech­tenchef dat de oorlog in Syrië buiten dat land uit beeld is geraakt. Berichten over de vele burgerdode­n worden ontvangen met “klaarblijk­elijke internatio­nale onverschil­ligheid”. Ze ziet dat als falend leiderscha­p door de meest machtige landen ter wereld. De huidige strijd tussen de regering-Assad en verschille­nde rebellengr­oepen vindt voornameli­jk plaats in de regio Idlib, samen met de regio’s Aleppo en Hama het laatste rebellenbo­lwerk.

Het Syrische regeringsl­eger heeft sinds eind april een zwaarder offensief tegen de rebellen ingezet, gesteund door de Russische luchtmacht. Daarbij zijn tot nu toe zeker 453 burgerdode­n gevallen. Het hoge aantal slachtoffe­rs in de laatste tien dagen laat zien dat de strijd steeds sneller escaleert. Naar schatting 400 duizend burgers zijn op de vlucht geslagen.

Idlib werd betiteld als een veilige zone in een wapenstils­tand die vorig jaar september met tussenkoms­t van Rusland en Turkije werd gesloten. Er wonen 2,7 miljoen burgers in het gebied.

Bij een bombardeme­nt op een woonwijk en een markt in het stadje Maarat Al Numan vielen eerder deze week zeker 31 burgerdode­n en vijftig gewonden. Rusland ontkent elke betrokkenh­eid. De Syrische regering zegt dat het offensief noodzakeli­jk is om de aan Al Qaeda gelieerde jihadistis­che groepering­en te bestrijden die de overgeblev­en rebellen in Idlib domineren. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname