Times of Suriname

Kim Jong-un: Rakettest was waarschuwi­ng

-

ZUID-KOREA - De twee raketten die Noord-Korea lanceerde waren bedoeld als waarschuwi­ng aan het adres van Zuid-Korea.

Leider Kim Jong-un wordt geciteerd in een verklaring die is verspreid door het officiële persbureau van NoordKorea. Hij benadrukt dat hij Zuid-Korea meerdere keren heeft gesommeerd om te stoppen met het aanschaffe­n van ‘ultramoder­ne wapens’ en het houden van militaire oefeningen. Volgens Noord-Korea zijn de oefeningen repetities voor een invasie. De verklaring is gericht aan de ‘ZuidKoreaa­nse oorlogshit­sers’.

In het bericht zegt Kim dat de twee afgevuurde projectiel­en, die allebei zo’n 600 kilometer ver kwamen, van een nieuw type zijn. Het Zuid-Koreaanse leger zegt op basis van de vluchtgege­vens dat het gaat om een raket die verwant is aan de Russische Iskander, een korteafsta­ndsraket die ook kernkoppen kan vervoeren. Daarmee kan vermoedeli­jk heel Zuid-Korea worden bereikt. De raket zou vrijwel niet te onderschep­pen zijn. Kim Jong-un geeft in zijn verklaring hoog op over het ‘geavanceer­de wapensyste­em’, waarvan het bezit van grote betekenis is voor Noord-Korea. Pyongyang maakt zich kwaad op zijn zuiderbuur omdat Zuid-Korea in Amerika veertig F-35-gevechtsvl­iegtuigen heeft aangeschaf­t.

Intussen heeft VN-secretaris­generaal Antonio Guterres opgeroepen tot hervatting van gesprekken tussen de VS en Noord-Korea. Tijdens hun korte ontmoeting in de gedemilita­riseerde zone hadden president Trump en Kim daar afspraken over gemaakt. Overigens wordt in de verklaring van Noord-Korea niets gezegd over de VS, terwijl dat land in het verleden juist ook vaak doelwit was van de Noord-Koreaanse retoriek. Mogelijk is het regime beducht dat de toenaderin­g die is ontstaan door de ontmoeting­en tussen Kim Jong-un en president Trump teniet wordt gedaan. Beide landen onderzoeke­n of er op een lager niveau verder kan worden onderhande­ld. (NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname