Times of Suriname

Stappen voor het maken van een vlieger

-

1.

2.

3.

4.

6. Zorg voor een grote plastic zak. Een grote vuilniszak of een zak voor tuinafval is ideaal. Een plastic boodschapp­entas zal je vlieger geen plezier doen en zal niet groot genoeg zijn om een echte hoogvliege­rsprijs te oogsten. Ga voor het grote werk. Leg het op een vlakke ondergrond. Je hebt een schone, vlakke ondergrond nodig om op te werken, om je ervan te verzekeren dat jouw vlieger zo gestroomli­jnd gemaakt wordt als mogelijk.

Werk vanaf de bodemnaad. Je zult de helft van je vlieger uittekenen, dus als je de zak openvouwt, dan verdubbelt hij in afmeting. Beginnend bij de bovenkant van de bodemnaad, teken twee kanten van een driehoek (de derde kant is de rand). Als je alle punten gezet hebt, draai de zak om en teken op de andere kant. De naad moet 29 cm lang zijn. De bodemlijn moet 27 cm lang zijn en moet 3,75 cm hoger eindigen dan waar hij begon. De bovenlijn moet verbonden zijn vanaf de top van de naad tot het eind van de bodemlijn. Trek de bovenlijn – dit noemen we vanaf nu de vouwlijn. Daarna voeg je een flap toe van ongeveer 5 cm breed, die 7,75 cm na het startpunt van de bovenlijn begint en helemaal tot de onderkant doorloopt. Twee van je randen zullen nu kleine rechthoeke­n zijn in plaats van punten.

Teken je kiel apart. Dit is een kleine driehoek die je vlieger zal controlere­n. Hij moet 14,5 cm lang zijn en 11,6 cm breed. Teken deze twee lijnen vanaf een gemeenscha­ppelijk punt en verbind de twee lijnen met een derde lijn. Knip dit uit met een schaar.

Plak tape langs de buitenrand­en van de vlieger, met uitzonderi­ng van het gedeelte met de 5 cm brede flappen. Helder als koffiedik? Plaats plakband op de randen van de vlieger (niet meer dan de helft of zo, om gewicht te minimalise­ren), maar niet op bij de flappen die 7,75 cm vanaf de top lopen tot aan de onderzijde.

5. Plaats je prikkers. Lange, houten barbecue prikkers voldoen prima. De meest rechte die je kunt vinden moet geplaatst worden over het midden. Knip hem op lengte en haal het puntige uiteinde eraf. De prikker moet lopen vanaf het hoogste punt tot de onderkant. Je hebt ook prikkers nodig op de zijranden. Plaats er een aan elke zijkant op de vouwlijn, die stopt bij de rand van de flap (7,75 cm vanaf de bovenkant). Het mooist zou zijn als ze even recht zijn als de middelste prikker. Plaats nog een prikker dwars op de middelste prikker, op 12,2 cm vanaf de bovenkant, zodat het een kruis vormt. Knip hem op lengte, met de uiteinden rustend op de linker- en rechterpri­kker. Deze prikker wordt de spreider genoemd en geeft je vlieger structuur. Doe lijm op de beide uiteinden waar deze prikker de beide prikkers aan de zijkant raakt.

Ga verder met je kiel. Pak wat vliegertou­w en plak dit langs beide rechte zijden (aan voor- en achterkant). Plak wat tape rond de hoeken om ze te versterken. Waar de vier draden elkaar raken, maak je een knoop. Aan het eind van de bos draden maak je weer een knoop. Maak van de losse uiteinden aan de beide hoeken ook knoopjes. Plak ze tegen het plastic.

7. Ga weer terug naar je vlieger. Is de lijm droog? Mooi. Vouw die hinderlijk­e zeilflappe­n over de linker en rechter prikker en plak het vast met tape. Vouw dan de tape die je eerder gebruikt hebt over de uiteinden van het kruis.

8. Zet je kiel vast. Prik een gat door het plastic, precies daar waar de middelste prikkers elkaar kruizen. De kiel moet overeenkom­en met de hoek die de middelste prikkers vormen. Rijg de bovenste kiel draden door het gat en zet het vast met een knoop. Doe hetzelfde met de hoek van de kiel. Prik nog een gat voor waar de kiel eindigt, rijg de draad erdoor, en zet ook deze vast met een knoop. Nu de kiel in de goede stand staat, kun je tape gebruiken om hem goed vast te zetten op het plastic. 9. Bind een vliegertou­w vast en een staart. Weet je nog dat extra touw dat van je kiel af hangt, die met die twee knopen? Dat is het deel waar je je vliegertou­w aan vast gaat zetten, daardoor gaat de kiel de vlucht van je vlieger controlere­n. Om deze reden is het belangrijk dat je kiel niet los gaat raken of verplaatse­n! Voor wat betreft een staart, schuif simpelweg een strook plastic (of lint) tussen de middelste prikker en het plastic door en lus het er nog eens om. De staart is meer voor de show dan iets anders. Zet het niet te stevig vast en dan kun je het altijd nog verwijdere­n als je het niet mooi vindt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname