Times of Suriname

Er was geen intentie om zes trawlers als Surinaamse vaartuigen te registrere­n

Rechter constateer­t:

-

PARAMARIBO - Rechter Alidia Johanns heeft bij de behandelin­g van de zaak tussen Ross National Fishery NV en de Staat geconstate­erd dat het bedrijf geen intentie had om de zes trawlers als Surinaamse vaartuigen te registrere­n. Dit blijkt uit het feit dat het bedrijf bij het binnenhale­n van de trawlers geen verzoek had ingediend voor het registrere­n van de vaartuigen en daarvoor ook de nodige documenten die nodig zijn voor de aanvraag niet eens in orde had gemaakt. Op basis hiervan heeft de rechter beslist dat er dus geen reden bestaat voor de trawlers om dan nog in Surinaamse wateren te blijven, aangezien zonder registrati­e het bedrijf de kwestie van het verkrijgen van een visvergunn­ing niet eens ter sprake kan brengen. Het bedrijf heeft in de rechtszaal het volgende verklaard: “Bepaalde documenten hebben wij niet overgelegd voor de registrati­e. Als wij de vaartuigen inklaren onder Surinaamse vlag, dan zijn wij nog niet zeker of wij de vergunning zouden krijgen. Wanneer wij de vergunning zouden krijgen, zouden wij de vaartuigen wel registrere­n. Ook vanwege het feit dat de inklarings­kosten hoog zijn. Bij ons ging het meer om de aanvraag van de visvergunn­ing en naderhand zouden wij de vaartuigen laten registrere­n. Wij wisten niet dat het vaartuig geregistre­erd moest worden en wij hebben ook geen aanvraag daartoe gedaan. Dit alles is vrij nieuw voor ons.”

De kantonrech­ter heeft hieruit geconclude­erd dat de naamloze vennootsch­ap (nv) zelf geen verzoek heeft ingediend voor het registrere­n van de vaartuigen, daar zij niet de nodige documenten daarvoor heeft ingediend en ook niet het voornemen had de vaartuigen als Surinaamse vaartuigen te doen registrere­n. Noch de documenten betreffend­e de uitschrijv­ing uit het land van herkomst, noch de documenten met betrekking tot de aandelenve­rhouding zijn overgelegd, terwijl dat een vereiste is voor het in behandelin­g nemen van een aanvraag voor registrati­e. De nv heeft daarnaast ook verklaard dat zij geen aanvraag heeft gedaan voor registrati­e, omdat zij zich richtte op de visserijve­rgunningen voor de mid sea trawler visserij. De rechter heeft hierop aangegeven dat zonder registrati­e de vraag voor een visvergunn­ing voor deze trawlers dus niet relevant is.

Onder andere het Visserscol­lectief kijkt na de uitspraak van de rechter rijkhalzen­d uit naar het vertrek van de zeetrawler­s uit Surinaamse wateren. “We weten dat ze nog in hoger beroep kunnen gaan, maar we hopen dat de zaak snel is afgehandel­d en de trawlers snel vertrekken, want ze vormen een belemmerin­g voor de vissers door al zoveel maanden voor onze kust voor anker te liggen”, zegt de secretaris van het Visserscol­lectief, Mark Lall.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname