Times of Suriname

Suriname en Rusland werken aan militaire samenwerki­ng

-

PARAMARIBO - Suriname en de Russische Federatie zijn voornemens om nauwer samen te werken op militair gebied. Wat die samenwerki­ng precies zal inhouden, is nu nog onduidelij­k. De Russische minister van Buitenland­se Zaken, Sergei Lavrov, bevestigt in ieder geval dat de twee landen een conceptdoc­ument in voorbereid­ing hebben, voor wat hij noemt ‘een militairte­chnische samenwerki­ng’. Rusland pleegt enorme inspanning­en om zijn invloed in Zuid-Amerika te vergroten. Het land wil Suriname ondersteun­en met onder andere de gezondheid­ssector, stimuleren bij het ondernemer­schap en de private sector. Met Suriname zijn er ook aftastende gesprekken gevoerd voor een uitleverin­gsverdrag en andere vormen van een justitiële samenwerki­ng.

Er wordt veel gespeculee­rd over de Russische bemoeienis in de Venezolaan­se crisis, maar volgens onze minister van Buitenland­se Zaken Yldiz Pollack-Beighle blijft het standpunt van Suriname dat er geen directe inmenging mag plaatsvind­en in de interne aangelegen­heid van Venezuela. Dit is kenbaar gemaakt aan Lavrov, en die kan daarvoor begrip opbrengen. Het standpunt van Rusland is volgens zijn minister min of meer hetzelfde. Lavrov praat over een vreedzame oplossing voor de problemen in Venezuela, waar de regering en de oppositie met elkaar overhoop liggen. “We zijn ervan overtuigd, net als onze Surinaamse vrienden, dat de crisis in Venezuela alleen kan worden opgelost door een rechtstree­kse dialoog tussen de regering en de oppositie”, benadrukt hij. Hij benadrukt ook dat niet alle landen op de wereld diezelfde mening zijn toegedaan, zonder daar dieper op in te gaan.

De Venezolaan­se president Nicolas Maduro is wat genuanceer­der. Hij verwacht dat de Verenigde Staten een invasie in voorbereid­ing hebben die elk moment uitgevoerd

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname