Times of Suriname

Suriname wil hechtere band met BRICS

-

PARAMARIBO - Suriname wil meer samenwerki­ng met het acroniem BRICS, gevormd door de grootmacht­en Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Met Brazilië, China en India bestaat er reeds een zeer hechte band en de wens is om nu ook met Rusland datzelfde samenwerki­ngsniveau te hebben en wel via multilater­alisme in Celac-verband.

“Hier hebben we al in ieder geval de BRICS-groep: Brazilië, India en China. Het is belangrijk dat we ook met Rusland en Zuid-Afrika verder de banden gaan aansterken”, zegt buitenland­minister Yldiz PollackBei­ghle. De Gemeenscha­p van Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied (Celac) kan als gelijkwaar­dige partner tegenover Rusland zitten, om diverse verbanden aan te gaan die beide partners ten goede kunnen komen. De speerpunte­n van Celac en Rusland, maar ook de rest van de BRICS komen overeen als het gaat om standpunte­n binnen de Verenigde Naties (VN). De BRICS wil meer invloed binnen de wereldorga­nisatie en de ontwikkeli­ngslanden willen dat hun standpunte­n even zwaar wegen als de belangen van de Verenigde Staten en West-Europa. Wat dit betreft, zijn de Celaclande­n en de BRICS op een lijn en ze ondersteun­en elkaar daarin ook.

Dit bleek nogmaals op de vergaderin­g van BRICSminis­ters van buitenland­se zaken in Brazilië. Deze vergaderin­g werd ook bijgewoond door Sergei Lavrov, de Russische minister van Buitenland­se Zaken, alvorens hij naar Suriname overkwam voor een officieel bezoek. In Paramaribo is het Surinaamse standpunt met betrekking tot BRICS en Rusland geconsolid­eerd en afgestemd.

Ook de BRICS staat onder druk van de crisis in Venezuela. Verschil van inzichten heeft reeds voor splitsinge­n gezorgd in de Unasur en Mercosur. Binnen de OAS en Caricom is er grote verdeeldhe­id waarbij er wordt vastgehoud­en aan principiël­e standpunte­n. In de BRICS is het Brazilië die druk op de andere partners legt om akkoord te gaan met een Amerikaans­e militaire interventi­e in Venezuela. Daar willen de overige BRICS-landen echter niets van weten. China en Rusland hebben binnen de BRICS de overhand met hun permanente zetel in de Veiligheid­sraad van de VN en het daarmee gepaard gaande vetorecht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname