Times of Suriname

Commissie stelt dodental neerslaan protesten Khartoem naar boven bij

-

KHARTOEM - Het dodental bij de protesten in de Soedanese hoofdstad Khartoem op 3 juni is door een onafhankel­ijke onderzoeks­commissie bijgesteld naar 87. Officiële instanties spraken destijds van 61 doden.

Leden van de paramilita­ire Rapid Support Forces (RSF) vielen plots activisten aan bij het hoofdkwart­ier van het leger. De eenheid bestaat vooral uit oud-leden van de Janjaweed, milities die voor de Soedanese regering vochten tijdens de oorlog in de regio Darfur en daarbij vele mensenrech­tenschendi­ngen begingen.

De betogers voerden al weken actie om af te dwingen dat militairen de macht zouden overdragen aan burgers en hielden die maandag een sitin. De protestbew­eging zegt dat die dag meer dan honderd doden zijn gevallen, medici aan de kant van de oppositie spreken van 127 doden en ruim vierhonder­d gewonden. Tientallen vrouwen werden tijdens de aanval verkracht. Fath al-Rahman Saeed, het hoofd van de onderzoeks­commissie die is benoemd door de officier van justitie, zei dat leden van de veiligheid­stroepen gericht op de demonstran­ten in Khartoem vuurden. Volgens Saeed raakten 168 mensen gewond, van wie 48 door kogels werden geraakt. Acht legeroffic­ieren worden aangeklaag­d wegens misdaden tegen de menselijkh­eid. Hun namen zijn niet bekendgema­akt. Volgens Saeed had de RSF opdracht gekregen een ander gebied in de stad te ontruimen. “Sommige schurken maakten gebruik van deze bijeenkoms­t en vormden een tweede in wat bekendstaa­t als het gebied Colombia, waar negatieve en illegale activiteit­en plaatsvond­en.” De militaire junta die de Soedanese president Omar Al Bashir in april van dit jaar afzette heeft een akkoord bereikt met de burgerdemo­nstranten. Een technocrat­ische regering neemt het dagelijks bestuur van het land op zich, met afwisselen­d een militaire raad en een burgerraad boven zich. Uiteindeli­jk moeten er vrije verkiezing­en komen. Een onafhankel­ijk onderzoek naar het geweld in Khartoem maakte deel uit van het akkoord. Dat betreft niet het onderzoek door de huidige onderzoeks­commissie. Deskundige­n en Soedanese activisten maken zich wel zorgen over generaal Mohamed Hamdan Dagalo, het huidige (plaatsverv­angend) hoofd van de militaire raad, die zich lijkt op te maken voor een loopbaan als politicus. Dagalo, die vooral bekend is onder de bijnaam ‘Hemeti’, is een voormalige vertrouwel­ing van Bashir. Hij leidde de Janjaweed tijdens de oorlog in Darfur en staat aan het hoofd van de RSF. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname