Times of Suriname

Eerste Surinaamse Oranjeinte­rnational Mijnals overleden

-

VOETBAL - Voormalig Oranje-internatio­nal Humphrey Mijnals is zaterdag op 88-jarige leeftijd overleden. De verdediger was de eerste speler van Surinaamse afkomst in het Nederlands elftal.

Mijnals, geboren in Suriname, speelde voor SV Robinhood. Het Utrechtse USV Elinkwijk haalde hem in 1956 naar de Eredivisie. In zijn tijd als speler van die club debuteerde hij in Oranje. Op 3 april 1960 speelde hij mee met het Nederlands elftal tegen Bulgarije (4-2) in het Olympisch Stadion in Amsterdam.

Mijnals speelde dat jaar nog twee interlands, tegen België en tegen Suriname. Het bleef bij drie wedstrijde­n, omdat hij in conflict raakte met de KNVB, waarna hij voor een interlandc­arrière voor Suriname koos. Als clubspeler bleef Mijnals wel in Nederland actief. Na vijf jaar Elinkwijk speelde hij van 1960 tot 1962 bij stadsgenoo­t DOS.

Mijnals was met zijn interlands voor Oranje een pionier. Na hem haalden zeer veel spelers van Surinaamse afkomst het Nederlands elftal, onder wie Ruud Gullit (66 interlands), Frank Rijkaard (73 interlands) Clarence Seedorf (87 interlands), Edgar Davids (74 interlands) en Patrick Kluivert (79 interlands). 21 jaar na het debuut van Mijnals was Romeo Zondervan in 1981 de tweede Oranjeinte­rnational met Surinaamse roots, gevolgd door Gullit later dat jaar.

In 1999 werd Mijnals verkozen tot Surinaams Voetballer van de Eeuw en in 2008 kreeg hij de sportpenni­ng van de gemeente Utrecht. “Hij gold als grondlegge­r en inspirator voor veel voetballer­s van Surinaamse afkomst”, schrijft de KNVB in een reactie op het overlijden van Mijnals.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname