Times of Suriname

Bernal wint Tour de France

-

WIELRENNEN - Egan Bernal pakte meteen de hoofdprijs in zijn tweede grote. De 22-jarige renner van Ineos werd de jongste naoorlogse winnaar van de Tour de France en ook de eerste Colombiaan die gehuld in de gele trui Parijs haalde.

Met het geel om het frêle lijf hoefde Bernal in de laatste ingekorte bergrit naar Val Thorens alleen nog de concurrent­en in de gaten te houden. Van Geraint Thomas, de nummer twee, hoefde hij sowieso geen aanval te verwachten. Steven Kruijswijk wist dat het er af rijden van Julian Alaphilipp­e en het daarmee veroveren van de derde plek het hoogst haalbare was. Dat Bernal een bijzonder talent was bleek in 2017 toen hij, nog in dienst van het Italiaanse Androni, de Tour de l’Avenir op zijn naam schreef. Dat deden landgenote­n als Nairo Quintana en Esteban Chaves hem voor. Van hen leek Quintana de grootste kanshebber om als eerste Colombiaan het geel naar Parijs te brengen. De renner van Movistar won de Giro en de Vuelta, maar in de Tour bleef het twee keer bij plaats twee.

Bernal pakte met ritwinst in de Ronde van Romandië in 2018 zijn eerste zege op WorldTourn­iveau. Daarna volgden twee ritzeges en de eindzege in de Ronde van Californië en het optreden als luxe knecht in de Tour die hij als vijftiende afsloot. “Heel bijzonder”, noemde zijn ploegleide­r Servais Knaven het optreden van Bernal. “De meeste jongens van 22 rijden nog bij de beloften. Normaal heb je jaren nodig om drie weken op dit niveau te kunnen koersen.” (AD)