Times of Suriname

Warmtehoof­dpijn: oorzaken en symptomen hoofdpijn door warmte

-

Warmtehoof­dpijn duidt op hoofdpijn die is veroorzaak­t door hitte. Ernstige hoofdpijn en migraine komen relatief vaak voor onder volwassen mannen en vrouwen, maar ook kinderen kunnen er last van krijgen. Warmtehoof­dpijn doet zich vooral voor in de zomermaand­en wanneer de temperatur­en hoog zijn. Het voorkomen van warmtehoof­dpijn kan stijgen als het warmer is om een aantal onderligge­nde redenen: uitdroging, luchtvervu­iling (smog), hitteuitpu­tting en zelfs een hitteberoe­rte die vaker voorkomt als de temperatuu­r stijgt. Warmte zelf kan een trigger zijn voor hoofdpijn. Een door warmte veroorzaak­te hoofdpijn kan aanvoelen als een doffe, bonzende pijn rond je slapen of in je achterhoof­d. Afhankelij­k van de oorzaak kan een door warmte veroorzaak­te hoofdpijn verergeren tot een intensere hoofdpijn.

Wat is warmtehoof­dpijn?

Warmtehoof­dpijn is hoofdpijn die is veroorzaak­t door warmte. Veel mensen geloven dat weersveran­deringen, zoals warme en zonnige dagen, hoofdpijn kunnen veroorzake­n of de symptomen kunnen verergeren. Vanwege deze algemene overtuigin­g is er veel onderzoek naar gedaan, maar de bevindinge­n zijn anno 2019 niet zo eenduidig. Er zijn echter voldoende aanwijzing­en dat warmte soms een rol kan spelen bij het ontstaan van hoofdpijn.

Door warmte geïnduceer­de migraine

Migraine treft meer vrouwen dan mannen en migraineaa­nvallen komen vaker voor in de warmere maanden. Een door warmte geïnduceer­de migraine is niet hetzelfde als een door warmte veroorzaak­te hoofdpijn, omdat de twee vormen van hoofdpijn verschille­nde symptomen hebben. Wat warmte-geïnduceer­de migraine en warmtehoof­dpijn gemeen hebben, is dat ze allebei worden getriggerd door de manier waarop warmte of hitte van invloed is op je lichaam.

Behandelin­g van warmtehoof­dpijn

Als je bij warmte de neiging hebt om hoofdpijn of migraine te ontwikkele­n, kun je een aantal preventiev­e maatregele­n nemen. Beperk, indien mogelijk, de tijd die je buiten in de zon doorbrengt op warme dagen en bescherm je ogen met een zonnebril en een hoed met een rand wanneer je eropuit trekt. Zorg voor een koele en aangename omgeving binnenshui­s. Drink extra water als de temperatuu­r begint te stijgen en overweeg om sportdrank­en te drinken om je elektrolyt­en te vervangen.

(mens en gezondheid/Foto: Dokter.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname