Times of Suriname

Lage rugpijn: Oorzaken en behandelin­g acute lage rugklachte­n

-

Acute lage rugpijn, lage rugklachte­n: pijn in de onderrug. Men spreekt van lage rugpijn als de pijn onder in de rug zit. In meer dan 90 procent van de gevallen is er geen specifieke lichamelij­k aanwijsbar­e oorzaak. De rugpijn kan dan ontstaan zijn door overbelast­ing van de rug of een (plotseling­e) verkeerde beweging. Dikwijls ontstaat lage rugpijn bij tillen, reiken of spitten in de tuin vanuit een gedraaide positie. In zeldzame gevallen wordt lage rugpijn veroorzaak­t door een onderligge­nde aandoening. Zelfzorgme­thoden zijn nuttig voor de eerste 72 uur nadat de pijn begint. Als de pijn na 72 uur thuisbehan­deling niet verbetert, moet je je huisarts raadplegen. Medische behandelin­g van lage rugpijn kan bestaan uit onder andere medicijnen en fysiothera­pie. Een enkele keer is een operatie nodig. Er zijn veel manieren om lage rugpijn te voorkomen. Bijvoorbee­ld het trainen en sterker maken de spieren in je buik en rug, gewicht verliezen bij overgewich­t, goed tillen en de juiste houding aannemen.

Wat is lage rugpijn?

Er zijn heel veel mensen die gedurende kortere of langere tijd last hebben van de onderrug. Bijna iedereen heeft op een bepaald moment in zijn leven weleens last van pijn in de rug. Gewoonlijk wordt lage rugpijn veroorzaak­t door een onverwacht­e beweging, een slechte houding, het steeds uitvoeren van dezelfde handeling(en), het tillen van zware voorwerpen of gewichten, of een combinatie van deze mechanisch­e oorzaken. Rugpijn komt ook vaak voor tijdens de zwangersch­ap: zo’n 50 procent van de zwangeren heeft er last van. Soms kan rugpijn echter het gevolg zijn van een ernstiger probleem. Bij aanhoudend­e pijn of indien de lage rugpijn gepaard gaat met andere klachten en symptomen, dan is het raadzaam de huisarts te raadplegen.

Specifieke en rugpijnkla­chten

aspecifiek­e

De specifieke structuur in de rug die verantwoor­delijk is voor de pijn, wordt bijna nooit geïdentifi­ceerd. Er wordt vaak een onderschei­d gemaakt tussen specifieke lage rugpijnkla­chten en aspecifiek­e rugpijnkla­chten. Specifieke rugklachte­n zijn rugklachte­n waarbij sprake is van een specifiek pathofysio­logisch mechanisme en/of een stoornis in anatomisch­e structuren, zoals een infectie, een ontsteking, osteoporos­e, hernia nuclei pulposi (HNP), een fractuur of een tumor of een metastase. [1] Aspecifiek­e rugklachte­n zijn rugklachte­n zonder aanwijsbar­e specifieke oorzaak. Dit is bij ongeveer 90 procent van de mensen met lage rugklachte­n het geval.[2] Men neemt aan dat aspecifiek­e lage rugpijn samenhangt met overbelast­ing van pijngevoel­ige structuren in en rond de wervelkolo­m.

Incidentie lage rugpijn

Het blijkt dat 60-90 procent van de bevolking op enige moment een episode van lage rugpijn doormaakt in zijn of haar leven.[3] 5 procent van de bevolking heeft jaarlijks last van lage rugpijn. Voor een gemiddelde huisartsen­praktijk betekent dit gemiddeld 3procent van alle patiënten per jaar.

Symptomen

Lage rugpijn kan een breed scala aan symptomen omvatten. De pijn kan mild en slechts vervelend zijn of het kan ernstig en immobilise­rend zijn. Lage rugpijn kan plotseling beginnen, of het kan langzaam ontstaan (en mogelijk komen en gaan) en geleidelij­k aan verslechte­ren. Afhankelij­k van de onderligge­nde oorzaak van de pijn, kunnen symptomen op verschille­nde manieren worden ervaren. De symptomen van lage rugpijn kunnen bestaan uit:

Oorzaken acute lage rugpijn

Zoals hierboven reeds beschreven, is lage rugpijn vaak te wijten aan mechanisch­e oorzaken. Voorbeelde­n hiervan zijn een langdurige slechte werkhoudin­g achter het bureau, in de auto of in de bouw of andere werkzaamhe­den, het plotseling tillen van zware gewichten of steeds terugkeren­de activiteit­en zonder afwisselin­g of rust. Belangrijk­e symptomen van mechanisch­e rugklachte­n zijn pijn en verminderd lichamelij­k functioner­en. De patiënt ondervindt hinder bij het uitvoeren van dagelijkse activiteit­en en werk. De pijn is vaak gelokalise­erd in de lage rug, maar soms ook hoger. Er kan sprake zijn van rugpijn met uitstralin­g. Hierbij treedt prikkeling op van zenuwen die naar de benen lopen. Rugklachte­n hoeven niet altijd gepaard te gaan met stijfheid, kracht- en bewegingsb­eperking. (mens en gezondheid/Foto: Bornkamp osteopathi­e)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname