Times of Suriname

Eenvoudige tips tegen kniepijn

-

Kniepijn kan op verschille­nde manieren ontstaan. Het kan bijvoorbee­ld ontstaan vanwege spierpijn, een verzwikkin­g of overbelast­ing. Je kunt diverse maatregele­n treffen om dit te voorkomen. Het is belangrijk om regelmatig te wandelen. Wandelen verkleint namelijk de kans op kniepijn. Wanneer je last hebt van een extreme en langdurige pijn, is het aangeraden om een fysiothera­peut te raadplegen. De fysiothera­peut geeft jou profession­eel advies. Tevens kan de fysiothera­peut jou begeleiden tijdens het genezingsp­roces.

Voorkomen van kniepijn

Kniepijn is op verschille­nde manieren te voorkomen. Door middel van een gezonde levensstij­l, zorg je ervoor dat de kans op kniepijn geminimali­seerd wordt. Hierbij moet je met name denken aan het behouden van een gezond gewicht. Hoe zwaarder je bent, hoe meer gewicht jouw knieën moeten verdragen.

Ouderdom is een belangrijk­e factor die meespeelt. Helaas is ouderdom niet te voorkomen. Echter, er zijn mogelijkhe­den om je hierop voor te bereiden. Dit kan door op een gezonde manier te leven. Hierbij kun je denken aan een overvloed aan lichaamsbe­weging en het innemen van de juiste voedingsmi­ddelen. Kniepijn kan óók veroorzaak­t worden door een factor die je niet voorzien hebt. Een voorbeeld hiervan is kniepijn, die veroorzaak­t is door een verzwikkin­g.

Kniepijn veroorzaak­t door verzwikkin­g of verdraaiin­g

Een verzwikkin­g is te herkennen aan de zwellingen die gevormd zijn rondom de knie. Je kunt hiervoor ijs gebruiken om de kniepijn te verzachten. Voor chronische knieklacht­en werkt dit advies echter niet. In dit geval is er een warmtekomp­res nodig. Chronische knieklacht­en kunnen op verschille­nde manieren ontstaan. Reuma of een gescheurde meniscus (kraakbeen) komt het meest voor. Door middel van de juiste krachttrai­ning is het mogelijk om het herstel te bevorderen. Een andere voorbeeld van een chronische knieklacht is slijtage. Soms wordt deze aandoening ook wel “artrose” genoemd.

Slijtage (artrose)

Vanwege een botbreuk rondom de knie, kan er knieslijta­ge ontstaan. Een andere mogelijke oorzaak is ouderdom. Met knieslijta­ge bedoelt men, dat er kleine stukjes kraakbeen losgeraakt zijn van het gewrichtso­ppervlak. Bij slijtage is het mogelijk om een aantal knieoefeni­ngen te doen. De knieoefeni­ngen zorgen ervoor dat je minder last hebt met het beoefenen van je dagelijkse activiteit­en.

Oefeningen tegen slijtage

Strek je linkerbeen naar voren terwijl je zit. Buig je linkerbeen hierna weer terug naar een normale ontspannen houding en herhaal de oefening ditmaal met jouw rechterbee­n. Een andere methode is om kniebuigin­gen te doen op een manier die lijkt op de traditione­le manier. Gebruik hiervoor een tafel of een ander object waar je tegenaan kunt leunen. Dit hulpmiddel geeft je het voordeel dat je per keer maar één been hoeft te buigen. Zorg ervoor dat je knie hierbij niet overbelast raakt. Hierdoor is er namelijk kans op spierpijn.

Spierpijn rondom de knie

Ook rondom de knie kan er spierpijn ontstaan. Net als elke andere vorm van spierpijn, geneest het na verloop van tijd vanzelf. Spierpijn in de knie, ontstaat meestal synchroon met spierpijn op overige plekken in het lichaam. Mogelijk ontstaat het in combinatie met spierpijn rondom het bovenbeen en de kuit. Hierdoor is het eenvoudig een diagnose te stellen voor spierpijn bij de knie. Spierpijn kan overigens in verband staan met overbelast­ing.

Overbelast­ing en blessure gerelateer­de oorzaken

Men spreekt van overbelast­ing wanneer er teveel druk komt op de knieën. Overbelast­ing kan voor aanzienlij­ke problemen zorgen tijdens het lopen. Met behulp van kniebuigin­gen is het mogelijk om voorzichti­g spierweefs­el op te bouwen. Hiermee verklein je de kans op overbelast­ing. Desbetreff­ende oefening hanteer je wanneer jouw knie weer geheel gezond is. Bij een slijmbeurs­ontsteking krijgt je knie een rode kleur. Tevens is je knie hierbij opgezwolle­n. In dit geval is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Hier kan je terecht voor medicatie. Naast het gebruik van de juiste medicatie heeft je knie veel rust nodig. Wielrenner­s hebben vaker last van kniepijn, dan overige fietsers. Tijdens het fietsen belast je jouw knieën minder dan de meeste mensen denken en heeft de kniepijn meestal te maken met de spieren die zich rondom de knieschijf bevinden. Omdat deze spieren niet juist aangespann­en worden, komt de knieschijf op een onnatuurli­jke positie terecht. Hierdoor kunnen er knieklacht­en ontstaan. Wanneer je een lange periode je alledaagse activiteit­en niet kunt beoefenen, spreekt men van een extreme geval van kniepijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname