Times of Suriname

Knobbeltje onder de huid Oorzaken van een onderhuids­e bult

-

Een knobbeltje onder de huid is vaak goedaardig, alhoewel je er veel hinder van kunt ondervinde­n. Bij een onderhuids­e knobbel kan er sprake zijn van een vaste of een beweegbare bult, een grote of een kleine knobbel, een harde of een zachte bult. De meeste knobbeltje­s onder de huid zijn geen reden tot bezorgdhei­d. Er zijn verschille­nde soorten oorzaken, zoals infecties, een cyste of een lipoom (vetbultje). Soms gaat een bultje onder de huid gepaard met andere symptomen, zoals pijn, irritatie, roodheid en zwelling. Het is belangrijk om niet te knijpen in de bult of deze anderszins te manipulere­n. Het wordt ten zeerste afgeraden om de knobbel proberen te verwijdere­n. Dat kan leiden tot complicati­es, zoals een infectie of littekenvo­rming. Als je last hebt van een onderhuids knobbeltje, dan kun je het beste je huisarts raadplegen. Deze kan bekijken wat er aan de hand is en een behandelin­g voorstelle­n. Soms is eerst nog aanvullend onderzoek nodig of volgt een verwijzing naar een specialist.

Gezwollen lymfeklier­en door een infectie

De klieren (lymfeklier­en) aan weerszijde­n van de hals, onder de kaak of achter de oren zwellen gewoonlijk op als je verkouden bent of griep hebt. Meer ernstige infecties kunnen ervoor zorgen dat de klieren groter worden en erg stevig en gevoelig worden. Klieren kunnen ook zwellen en gevoelig worden na een verwonding, zoals een snee of een beet, of wanneer een infectie in de mond, het hoofd of de nek optreedt.

Wat is een lymfeklier?

Een lymfeklier is een kleine, ronde of boonvormig­e cluster van cellen bedekt met een kapsel van bindweefse­l. Het is een orgaantje op het verloop van lymfevaten, bestaande uit een combinatie van lymfocyten (die eiwitdeelt­jes produceren die indringers vangen, zoals virussen) en macrofagen (die het gevangen materiaal afbreken). Lymfocyten en macrofagen filteren je lymfevocht tijdens hun reis door je lichaam en beschermen je door indringers te vernietige­n. Lymfeklier­en bevinden zich in groepen en elke groep draineert een specifiek deel van je lichaam. Je kunt een zwelling of knobbel opmerken in bepaalde gebieden, zoals in de lymfeklier­en in je nek, onder je kin, in de oksels en in de lies. De plaats van de gezwollen lymfeklier­en kan helpen de onderligge­nde oorzaak te identifice­ren.

(mens en gezondheid)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname