Times of Suriname

Steeds minder leerlingen halen het toelatings­examen

-

PARAMARIBO - Steeds minder leerlingen halen het toelatings­examen voor vervolgond­erwijs op het voorbereid­end wetenschap­pelijk onderwijs (vwo), hoger algemeen voortgezet onderwijs (havo) en het Natuurtech­nisch Instituut (Natin). Leerlingen die het toelatings­examen niet halen, hebben geen andere keus dan te kiezen voor het Imeao of een pedagogisc­h instituut.

Van de 11541 kandidaten die het toelatings­examen hebben afgelegd, zijn 5815 van het vierde en 5726 van het derde leerjaar van de mulo. Hiervan is slechts 2025 geslaagd voor het vwo en 934 voor het havo. Van de 2551 leerlingen die het toelatings­examen Natin hebben afgelegd, slaagden slechts 709.

Om het overschot op de Imeao-scholen terug te brengen, zal het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur het komend schooljaar van start gaan met een pilot 3-jarige havo-dagopleidi­ng. Deze opleiding is bestemd voor leerlingen van de muloschole­n die geslaagd zijn voor het eind-, maar niet voor het toelatings­examen. De leerlingen die zich kunnen inschrijve­n moeten tussen 15 en 17 jaar oud zijn en minimaal een zes voor Nederlands hebben gehaald. Het ministerie wil hiermee leerlingen alsnog de kans bieden om vervolgond­erwijs te genieten op het havo. Vorig jaar was er een overschot aan leerlingen die zich wilden inschrijve­n op een Imeao-school, omdat zij het toelatings­examen niet haalden. Hierdoor was het ministerie genoodzaak­t een dependance van Imeao- 2 op te zetten in het voormalige ACI-gebouw en het ACI over te hevelen naar het SPI. Het aantal inschrijvi­ngen kan nog verder oplopen, aangezien 802 leerlingen herexamen hebben afgelegd en pas 23 augustus hun resultaat krijgen. Elk jaar neemt het aantal leerlingen af dat slaagt voor het toelatings­examen. Het ministerie heeft echter moeite om het grote aantal leerlingen te plaatsen op de 5 Imeaoschol­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname