Times of Suriname

Cornelis Kondre zet gemeenscha­psbos in voor commerciёl­e houtkap

-

PARAMARIBO - De bewoners van Cornelis Kondre hebben vorig jaar besloten om hun gemeenscha­psbos beschikbaa­r te stellen voor commerciël­e houtkap. Kapitein Louis April heeft daarbij een ondernemin­g voorgestel­d, die geïnteress­eerd bleek in de exploitati­e van rondhout in het gebied. Het directoraa­t van Duurzame Ontwikkeli­ng Inheemsen (DDOI) werd hierover in kennis gesteld door districtsc­ommissaris Ludwig Mettendaf. Dit meldt het Ministerie van Regionale Ontwikkeli­ng (RO) in een persberich­t.

Daarna werd het proces van ‘Free, Prior and Informed Consent’ (FPIC) meteen in werking gesteld. Het proces van FPIC geeft de plaatselij­ke gemeenscha­p ruimte van inspraak, nadat het goed geïnformee­rd is over de ontwikkeli­ngen die staan te gebeuren in haar gebied. De gemeenscha­p werd in dat kader op de hoogte gesteld van de voornemens van de ondernemer en de inhoud van een conceptove­reenkomst. De dorpelinge­n gingen akkoord en de onderteken­ing vond uiteindeli­jk plaats op 23 juli. Kapitein April tekende namens de gemeenscha­p en de ondernemer Alex Ho Zhung Ket tekende als directeur namens Unique Timber NV.

Het gemeenscha­psbos van Cornelis Kondre is 5800 hectare groot. In de overeenkom­st is opgenomen dat Unique Timber NV eenmalig USD 15.000 zal storten. De duur van de overeenkom­st is twee jaar en er zal een royalty van USD 10 per mᶟ betaald worden aan de gemeenscha­p. Tenslotte zal de ondernemer een bijdrage van USD 50 per mᶟ storten in het Districtsf­onds. Een deel van de middelen (USD 10.500) is alvast aangewend om landbouwge­reedschap aan te schaffen. Er is overeengek­omen dat de ondernemer het restant bedrag in twee termijnen zal storten.

De kapitein heeft uit de aangeschaf­te materialen tuingereed­schap gedoneerd aan een plaatselij­ke basisschoo­l. Het gaat hierbij om de Sint Hubertussc­hool, die deze gereedscha­ppen zal gebruiken ten behoeve van haar schooltuin­enproject. Naast de donatie van landbouwge­reedschapp­en zal de ondernemer een weg van 1 kilometer aanleggen. Ook zal hij ruim 3 hectare landbouwgr­ond gereedmake­n voor de gemeenscha­p.

Mede door de begeleiden­de rol van DDOI zal ook Cornelis Kondre zelf een bijdrage leveren aan haar eigen ontwikkeli­ng. Dit is het zevende inheemsend­orp dat een samenwerki­ngsovereen­komst heeft getekend voor exploitati­e van rondhout in haar gemeenscha­psbos. De dorpen die eerder tot deze stap overgingen zijn Apoera, Bigi Poika, Copi, Cabenda, Tapoeripa en Pikin Saron.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname