Times of Suriname

Achttien actievoerd­ers opgepakt bij NAVO en TNO in Den Haag

-

DEN HAAG - In totaal achttien actievoerd­ers zijn gisteren opgepakt op en bij een terrein van de NAVO en TNO in Den Haag. Zes werden aangehoude­n omdat ze op het terrein waren, terwijl ze daar niet mochten komen. Elf anderen, die op het dak van het complex waren geklommen, worden ook verdacht van vernieling.

Eén arrestant is buiten het terrein aangehoude­n, omdat deze zich niet kon identifice­ren, melden woordvoerd­ers van de marechauss­ee en de politie. Omdat de dakklimmer­s zich op grote hoogte bevonden, werden zij niet door reguliere agenten aangehoude­n, maar door de antiterror­isme-eenheid DSI.

Het terrein aan de Oude Waalsdorpe­rweg staat onder toezicht van Defensie. De demonstran­ten zouden deel uitmaken van No Border, een groep activisten die pleit voor een wereld zonder grenzen. No Border stelde dat ongeveer tachtig mensen deelnamen aan de actie. De politie Den Haag zei echter zo’n twintig tot dertig activisten te tellen voor de hekken van het terrein.

De onaangekon­digde actie is inmiddels afgelopen. De actievoerd­ers die voor het hek stonden, zijn vertrokken met een bus, nadat de politie besloot dat ze weg moesten. “We keken het aan. Op een gegeven moment werden strafbare feiten gepleegd en daarom hebben we de actie beëindigd”, aldus de politiewoo­rdvoerder, verwijzend naar de activisten die op het dak waren geklommen. Volgens No Border zorgt de NAVO er onder meer met militaire interventi­es voor dat mensen moeten vluchten en speelt de NAVO ook “een steeds belangrijk­ere rol bij het tegenhoude­n van vluchtelin­gen aan de Europese grenzen”. TNO behoort ondertusse­n tot de grootste ontvangers van EU-subsidies voor onderzoek naar en ontwikkeli­ng van nieuwe technologi­eën voor grensbewak­ing, aldus de asielactiv­isten.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname