Times of Suriname

Situatie bij Chemelot in Geleen weer veilig na vrijkomen giftige stof

-

GELEEN - Op industriet­errein Chemelot in Geleen is zaterdag rond het middaguur een giftige stof vrijgekome­n. Op en rond het terrein in de Limburgse plaats loeiden sirenes. Rond 12.40 uur was het lek gedicht, meldt een woordvoerd­er van het bedrijf aan NU.nl.

“De brandweer heeft metingen uitgevoerd buiten het Chemelot-terrein. Er is geen alarmerend­e waarde geconstate­erd”, liet Veiligheid­sregio ZuidLimbur­g kort daarna weten op Twitter. Ook de woordvoerd­er van Chemelot zegt dat de situatie weer veilig is. Volgens Chemelot ging het om een rookwolk die vrijkwam uit salpeterzu­urfabriek OCI Nitrogen. Na het dichten van het lek trok volgens de veiligheid­sregio nog een bruine damp over het gebied, maar die zou geen direct gevaar opleveren. Wel kunnen mensen last hebben of krijgen van prikkende ogen, aldus een woordvoerd­er van de veiligheid­sregio op de regionale zender L1. Hij adviseerde in dat geval de ogen te spoelen. Burgemeest­er Sjraar Cox zei tegen dat enkele mensen zich zaterdag met klachten bij het ziekenhuis of de huisartsen­post hebben gemeld.

In de bedreigde gebieden ging het luchtalarm af, maar veel mensen reageerden daar niet op, zei Cox. “Dat baart ons zorgen, we doen het niet voor de lol”, zei hij.

Omwonenden zijn via een NL-Alert en sirenes gewaarschu­wd voor stank en een hinderlijk­e lucht. Die waarschuwi­ng werd ook ontvangen in Sittard en Maastricht, melden lezers aan NU.nl. De brandweer adviseerde ramen en deuren dicht te houden en de mechanisch­e ventilatie uit te zetten. Een groot winkelcent­rum in Beek werd gesloten. In Geleen werd de weekmarkt afgebroken, en ook daar sloten winkels de deuren. Afgelopen donderdag meldde Chemelot dat een van de salpeterzu­urfabrieke­n van OCI Nitrogen wegens een storing uit bedrijf moest worden genomen. Daar ontstond een bruine rookpluim bij. Een dag later was die rookpluim er opnieuw, nu door het weer opstarten van de fabriek. Salpeterzu­ur is een grondstof voor kunstmest. “Bij de productie van salpeterzu­ur komen stikstofox­iden (NOx) vrij”, legde Chemelot donderdag uit bij het stilleggen van de fabriek.

“Een denoxinsta­llatie reduceert deze uitstoot. Bij start en stop van de fabriek is de denoxinsta­llatie nog niet op de juiste temperatuu­r. Daardoor komt er een beperkte hoeveelhei­d stikstofox­iden vrij (bruine pluim). De pluim wordt op grote hoogte uitgestote­n en opgenomen in de lucht. Bij onderhouds­werkzaamhe­den, een stop of een storing is de bruine pluim kortstondi­g zichtbaar.”

Wat de oorzaak van de stikstofem­issie van zaterdag is, is niet duidelijk. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname