Times of Suriname

Rode Khmer-leider Nuon Chea op 93-jarige leeftijd overleden

-

CAMBODJA - Nuon Chea is gisteren op 93-jarige leeftijd overleden, meldt het Cambodja-Tribunaal. De man was de rechterhan­d van Pol Pot in de periode dat het Rode Khmer-regime aan de macht was in Cambodja. Hij werd ook gezien als de belangrijk­ste ideoloog.

Het tribunaal meldt dat Chea overleden is in het Khmer Sovjet Vriendscha­psziekenhu­is in Phnom Penh, waar hij begin juli was opgenomen. Er zijn geen uitspraken gedaan over de doodsoorza­ak.

Tijdens het bewind van de Rode Khmer tussen 1975 en 1979 kwamen 1,7 tot 2,2 miljoen Cambodjane­n om het leven. Veel van hen overleden door ondervoedi­ng, marteling en dwangarbei­d. In die periode had het Aziatische land ongeveer zeven miljoen inwoners. De Rode Khmer streefde naar een extreme vorm van communisme en hoopte een agrarische utopie op te zetten. Ook werd geprobeerd etnische minderhede­n uit te moorden.

In 2001 werd een speciale rechtbank opgericht om de leiders van de Rode Khmer te vervolgen. De rechtszaak tegen de mannen begon in 2006. Pot stond niet terecht, omdat hij in 1998 al was overleden.

Chea is door het CambodjaTr­ibunaal tot levenslang veroordeel­d voor genocide en misdaden tegen de menselijkh­eid. Hij heeft altijd gezegd nooit van de wreedheden op de hoogte te zijn geweest.

Ook voormalig president Khieu Samphan (88) en oudkampcom­mendant Kaing Guek Eav (76) zijn schuldig bevonden aan genocide en misdaden tegen de menselijkh­eid. Ook zij werden tot levenslang veroordeel­d.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname