Times of Suriname

Hondurese president ontkent betrokken te zijn in drugshande­l en witwasprak­tijken: “Ze willen wraak nemen op mij”

-

HONDURAS - Juan Orlando Hernandez, de Hondurese president, ontkent dat hij iets te maken heeft met drugshande­l, zoals een Amerikaans rapport beweert. Hernandez beschuldig­t criminelen ervan dat ze wraak willen nemen op hem.

“De drugssmokk­elaars zijn op zoek naar wraak tegen de enige president die doet wat hij moet doen”, zei hij tijdens een persconfer­entie. Daar lichtte hij zijn inspanning­en toe om de illegale drugsverko­op in het Centraal-Amerikaans­e land, waar drugsbende­s prominente bolwerken hebben, in te tomen.

De in de Verenigde Staten gevestigde Spaanse taalzender Univision heeft een document van 44 pagina’s in handen gekregen met betrekking tot het aankomende proces in New York van Juan Antonio ‘Tony’ Hernandez over drugshande­l. Tony Hernandez is de broer van de president. Dat document bevat een getuigenis van een persoon die een voormalig ambtenaar lijkt te zijn. “Dit zijn valse beschuldig­ingen van een drugshande­laar”, aldus Hernandez. Het document werd vrijdag ingediend in het Amerikaans­e gerechtsho­f.

De Hondurese president, een conservati­eve advocaat die in 2014 aan de macht kwam, voert een hard beleid tegen drugskarte­ls en straatbend­es. In mei toonde een Amerikaans­e rechtbank aan dat de Amerikaans­e autoriteit­en zich richtten op de president in een onderzoek naar grootschal­ige drugshande­l en het witwassen van geld. Feiten die gerelateer­d zijn aan de drugshande­lzaak tegen zijn broer Tony.

Tony werd in november in Miami gearrestee­rd. Een bendeleide­r had tijdens een proces in New York in 2017 getuigd dat Tony een omkoopsom had aangenomen om te helpen bij het witwassen van drugsgeld. Ook verschille­nde andere prominente Hondurezen, waaronder overheidsf­unctionari­ssen, zijn in Manhattan al vervolgd voor drugsgerel­ateerde misdrijven.

(HLN)

 ??  ?? De Hondurese president Juan Orlando Hernandez. (Foto: HLN)
De Hondurese president Juan Orlando Hernandez. (Foto: HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname