Times of Suriname

Iran: In beslag genomen olietanker komt uit Irak

-

IRAN - Het schip dat in de Perzische Golf door Iraanse kustbewake­rs is opgebracht wegens smokkelpra­ktijken is een Iraaks schip, aldus Iraanse media. Zij melden dit op gezag van de Revolution­aire Garde in het land die ook in de kustwacht actief is.

De zeven bemannings­leden zijn gearrestee­rd voor het smokkelen van 700.000 liter olie. Iran en Irak onderhoude­n doorgaans zeer goede betrekking­en.

De inbeslagna­me vond woensdag al plaats, maar werd pas gisteren bekendgema­akt. De Iraanse autoriteit­en namen vorige maand ook al buitenland­se schepen die in de Perzische Golf voeren in beslag. De Iraanse kustwacht enterde 19 juli een onder Britse vlag varende olietanker, de Stena Inmpero, in de wateren tussen Iran en het Arabisch schiereila­nd. Dat was vijftien dagen nadat de autoriteit­en in de Britse kroonkolon­ie Gibraltar een Iraanse tanker enterden en vastlegden. Iran wil de tankers ruilen.

Op 13 juli verdween een bunkertank­er die onder Panamese vlag voer, de Riah, in de druk door olietanker­s bevaren wateren. Korte tijd later meldde de Revolution­aire Garde dat dit vaartuig wegens smokkelpra­ktijken aan de ketting was gelegd. Die boot is waarschijn­lijk van een ondernemin­g uit de Verenigde Arabische Emiraten.

Het Korps van de Islamitisc­he Revolution­aire Garde (IRGC) vormt op veel terreinen de militaire en economisch­e elite en voorhoede van het conservati­eve sjiitische bewind. Het bemoeit zich overal, inclusief de bewaking van de kust.

(NU)

 ??  ?? De olietanker. (Foto: NU)
De olietanker. (Foto: NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname