Times of Suriname

Nieuwe oproep vanuit VK om ander Brexit-akkoord te smeden

-

ENGELAND - De Britse Brexit-minister Stephen Barclay wil dat er nieuwe onderhande­lingen komen om een ander Brexit-akkoord te smeden. Dat schreef hij gisteren in Mail on Sunday. Volgens Barclay is het politieke toneel veranderd sinds november 2018, toen het vorige Brexit-akkoord gesloten werd. Hij schrijft dat 61 procent van de leden in het Europees Parlement is vervangen en dat “illustreer­t de noodzaak van een nieuwe aanpak”.

Brussel heeft sindsdien continu laten weten dat het Brexitakko­ord er ligt en dat men niet opnieuw wil onderhande­len, waar het Verenigd Koninkrijk op lijkt te hopen. De regering van premier Boris Johnson wil af van de zogeheten backstop, een noodoploss­ing voor de grens tussen Ierland en Noord-Ierland.

Beide kanten hebben uitgesprok­en dat een harde grens tussen beide landen geen mogelijkhe­id is. De Europese Unie heeft in het huidige Brexit-akkoord echter afgedwonge­n dat wanneer er binnen twee jaar geen oplossing wordt gevonden voor een handelsakk­oord, het hele VK in de Europese douane-unie blijft.

Dat is tegen het zere been van Johnson. Op die manier kan het VK namelijk geen eigen handelsdea­ls sluiten. Barclay waarschuwt dat als toponderha­ndelaar Michel Barnier niet opnieuw om de tafel gaat voor een nieuw akkoord, een ‘no deal-Brexit’ volgt. Een nieuwe deal zou echter mogelijk zijn, “als de EU zich maar redelijk opstelt”, aldus Barclay. Dat zou beginnen met het openstaan voor nieuwe onderhande­lingen. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname