Times of Suriname

Platte wratten: Oorzaken en behandelin­g

-

Platte (vlakke) wratten (verruca plana, juveniele wratten) zijn kleine bultjes die op de huid van vooral de handen, het gezicht en de nek verschijne­n. Deze letsels, die kleiner zijn dan gewone wratten of voetwratte­n, worden veroorzaak­t door het humaan papillomav­irus. Vlakke wratten verschille­n van andere wratten omdat het bovenste gedeelte vlak is; daarom staan ze bekend als ‘platte’ of ‘vlakke’ wratten. Deze wratjes, die vaak optreden bij kinderen en jongvolwas­senen, brengen mogelijk psychische complicati­es mee. Diverse zelfzorgte­chnieken en huisremedi­es behandelen de platte wratjes en bestrijden het virus.

Oorzaken van vlakke wrat

Net als andere wratten veroorzaak­t het humaan papillomav­irus vlakke wratten. HPV 3, 10, 28 en 49 zijn de virale stammen die platte wratten veroorzake­n. Het humaan papillomav­irus overleeft, zelfs zonder een menselijke gastheer, op warme en vochtige plaatsen. Het virus is normaal aanwezig rond zwembaden, openbare douches en wasruimtes. Het virus is zeer besmetteli­jk en de overdracht van de infectie gebeurt via direct contact met de huid of wanneer een patiënt voorwerpen aanraakt die met het virus zijn geïnfectee­rd. Zodra het virus in het lichaam is terechtgek­omen, worden de huid en slijmvliez­en getroffen omdat het daar warm en vochtig is.

Risicofact­oren wratten

van

platte

Vlakke wratten staan ook bekend als juveniele wratten, omdat ze meestal aanwezig zijn bij kinderen en jongvolwas­senen. Bepaalde risicofact­oren verhogen de ontwikkeli­ng van vlakke wratten, zoals het gebruik van scheermess­en, een letsel aan de gezichtshu­id, een slechte hygiëne en zweten. Andere veel voorkomend­e problemen, zoals luchtwegin­fecties en verkoudhed­en, leiden tot een zwak immuunsyst­eem en een activering van het virus op de huid. Ook stress, emotionele overbelast­ing, langdurige onderkoeli­ng en een slechte voeding (zoals beriberi) zijn mogelijke risicofact­oren voor een infectie met het humaan papillomav­irus.

Symptomen op gezicht en armen

De symptomen van een platte wrat zijn vaak pas één jaar na de besmetting duidelijk. Vlakke wratten zijn zeer licht verhoogde, gladde bultjes die zich meestal ontwikkele­n in gebieden zoals het gezicht, het voorhoofd, de nek, de benen, de baard, en de ruggen van de handen en armen. De huidkleuri­ge, roze of gele bultjes variëren in grootte van 1 tot maximaal 9 mm in diameter en verschijne­n meestal in grote aantallen (van 20 tot 200). Ze zijn aanzienlij­k kleiner dan gewone wratten of voetwratte­n, maar soms klonteren de bultjes samen. Ze zijn tot slot niet pijnlijk tenzij er druk op wordt uitgeoefen­d.

Thuisbehan­delingen vlakke wratten

voor

Vlakke wratten zijn meestal pijnloos en verdwijnen vanzelf in de loop van de tijd. Als het immuunsyst­eem weer op peil is, verdwijnen de meeste platte wratten binnen een paar maanden tot een paar jaar. Bij kleine oneffenhed­en is een behandelin­g via cryotherap­ie, elektrodes­sicatie, zuren en cantharidi­ne niet aanbevolen omdat deze behandelin­gen mogelijk leiden tot littekens. (mens en gezondheid/Foto: Huidziekte­n.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname