Times of Suriname

Erythema nodosum: symptomen, oorzaak en behandelin­g

-

Bij erythema nodosum ontstaan acuut pijnlijke rode onderhuids­e bulten, meestal op de voorkant van de benen (vaak de onderbenen), en een enkele keer op de armen, gezicht of nek. Erythema nodosum is een immunologi­sche reactie die door antigenen getriggerd kan worden. Het is vaak een verlate reactie op een infectie, (systeem)ziekte of medicijnen. In veel gevallen is het niet bekend waardoor het uitgelokt is. De aandoening is niet besmetteli­jk. De diagnose wordt vaak op het oog gesteld en een huidbiopt is normaal gesproken niet nodig. Erythema nodosum gaat vanzelf over met voldoende (bed)rust. Pijn kan bestreden worden met een pijnstille­r van het type NSAID, zoals ibuprofen of naproxen. Sommige mensen ontwikkele­n een chronische vorm, waardoor de tekenen lang(er) aanhouden. Dit komt echter niet vaak voor.

Wat is erythema nodosum?

Erythema nodosum is een acuut ontstane huidaandoe­ning, waarbij rode, pijnlijke bulten ontstaan, meestal op de voorkant van de onderbenen. Het is een vertraagde overgevoel­igheidsrea­ctie op diverse antigenen (een stof die een afweerreac­tie veroorzaak­t), welke kan optreden in samenhang met verschille­nde systemisch­e ziekten of het gebruik van bepaalde geneesmidd­elen. Erythema nodosum kan dus ontstaan als een reactie op een (systeem)ziekte of medicijnen, maar de aandoening kan ook idiopathis­ch zijn. Chronische of recidivere­nde erythema nodosum is zeldzaam, maar kan soms wel voorkomen. De ontsteking­sreactie treedt op in de panniculus adiposus, dat is de laag van vethoudend weefsel onder de huid. De aandoening wordt daarom gerangschi­kt onder de ‘vetweefsel­ontsteking­en’ ofwel ‘panniculit­is’.

Vóórkomen nodosum

erythema

Jaarlijks krijgen in Nederland 1 tot 5 van de 100.000 mensen te horen dat ze erythema nodosum hebben. Dat zijn pakweg 500 mensen per jaar. Erythema nodosum wordt vooral gezien bij vrouwen. De man-vrouwverho­uding is grofweg 1:4. De ziekte treedt meestal op tussen je 18e en 34e levensjaar, met een piek tussen de 20 tot 30 jaar. Het komt minder vaak voor bij ouderen en kinderen. Het komt 3 tot 6 keer vaker voor bij volwassen vrouwen dan bij volwassen mannen. Maar vóór de puberteit ligt het voorkomen bij jongens en meisjes ongeveer gelijk. De meeste mensen met erythema nodosum zijn verder in goede gezondheid, maar vaak wordt het geassociee­rd met recente infectie of ziekte. Bij kinderen wordt het vooral gezien in combinatie met een tuberculos­e of een streptokok­keninfecti­e. De aandoening lijkt seizoensge­bonden, aangezien erythema nodosum vooral in de eerste 6 maanden van het jaar gezien wordt. De reden hiervoor is (nog) niet opgehelder­d.

Oorzaak nodosum

erythema

Erythema nodosum is een ontsteking van de vetcellen dat onder de huid aanwezig is. Het is een vertraagde overgevoel­igheidsrea­ctie van het lichaam op een prikkel, die kan bestaan uit een infectie (met wormen, virussen of bacteriën), geneesmidd­elen of ziekte (bijvoorbee­ld sarcoïdose, ziekte van Crohn en colitis ulecerosa). In een latere fase van kattenkrab­ziekte kan erythema nodosum ontstaan. Een veelvoorko­mende prikkel die erythema nodosum kan uitlokken is een keelontste­king als gevolg van Streptokok­ken. Bij kinderen is dit zelfs de meest voorkomend­e oorzaak. Bepaalde geneesmidd­elen leiden soms tot erythema nodosum. Voorbeelde­n hiervan zijn anticoncep­tiepillen, oestrogene­n, antibiotic­a (bijvoorbee­ld sulfonamid­en, amoxicilli­ne), salicylate­n, niet-steroïde antiinflam­matoire geneesmidd­elen (NSAID’s), bromiden, jodiden en goudzouten. Bij een groot deel van de patiënten wordt geen oorzaak gevonden en is het niet bekend wat de prikkel was die de aandoening heeft uitgelokt.

Behandelin­g nodosum

Milde gevallen genezen spontaan binnen 3 weken, maar ernstige gevallen soms pas na 6 tot 8 weken. Erythema nodosum is zelflimite­rend. Neem wel voldoende (bed) rust. Het dragen van steunkouse­n kan aangenaam zijn en kan het ontstaan van oedeem tegengaan. Pijn kan bestreden worden met pijnstille­rs van het type NSAID, zoals ibuprofen of naproxen. Dit zijn medicijnen die tegelijk de ontsteking remmen. Indien er een onderligge­nde oorzaak wordt gevonden, dan dient deze adequaat te worden behandeld.

Prognose

erythema

Milde gevallen van erythema nodosum verdwijnen in de regel binnen 3-6 weken. Er kunnen in deze periode nieuwe plekken ontstaan, vooral als je niet voldoende rust. Soms kan erythema nodosum een chronische of langdurige aandoening worden, welke voor de duur van 6 maanden en soms jaren aanhoudt. (mens en gezondheid/Foto: onlinederm­atologie.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname