Times of Suriname

Wratten (wratjes): verwijdere­n, symptomen en voorkomen

-

Wratten of wratjes verwijdere­n, hoe doe je dat precies? En kun je wratten ook zelf verwijdere­n? Gewone wratten zijn courante afwijkinge­n, die vooral bij kinderen worden aangetroff­en maar ook bij volwassene­n voorkomen. Wratten worden veroorzaak­t door het humaan papillomav­irus. Wratten zijn dus besmetteli­jk, vooral als een wratje is opengekrab­d. De incubatiet­ijd kan oplopen van 1 tot maar liefst 8 maanden. Aangezien veruit de meeste wratten spontaan verdwijnen in de loop van enkele maanden tot een aantal jaren, is rustig afwachten een goede optie. Soms kan behandelin­g wel nodig zijn. Bijvoorbee­ld als wratten je in de weg zitten of als het heel veel schaamte oproept. Gewone wratten kunnen verwijderd en weggehaald worden door urine, knoflook, stikstof, duct tape, nagellak, druppels of zalf, laser, chirurgie, enz. De ene manier werkt beter dan de andere manier.

Wat zijn gewone wratten?

Gewone wratten zijn veelvoorko­mende, onschuldig­e, goedaardig­e, lokale gezwellen of tumoren in de huid, die worden veroorzaak­t door het humaan papillomav­irus (HPV). Het uiterlijk van wratten kunnen verschille­n; het zijn vaak ronde, harde, verdikte en eeltige plekken of bobbeltjes. Wratten komen vaak voor bij kinderen. De meeste gevallen doen zich voor tussen de leeftijd van 12-16 jaar. Een derde deel van de wratten verdwijnt vanzelf binnen 6 maanden. De overgrote meerderhei­d van verdwijnt zonder behandelin­g binnen 1 tot 3 jaar.

Oorzaak van wratten

klein micro-organisme die ziekte kan veroorzake­n. Er zijn ten minste 63 genetisch verschille­nde soorten HPV’s. Sommige typen worden beschouwd als een seksueel overdraagb­are aandoening. De virus uit de familie van de humane papilloma virussen die gewone wratten veroorzaak­t, verschilt van de varianten die wratten veroorzake­n in het genitale gebied.

Immuniteit opbouwen

Mensen kunnen immuniteit opbouwen ten aanzien van het virus, zodat zich bij een nieuwe infectie met het virus geen wratten meer ontwikkele­n. Patiënten met een verlaagde weerstand, door bepaalde aandoening­en of ziektes of doordat ze bijvoorbee­ld langdurig medicijnen voorgeschr­even krijgen die de weerstand verlagen, kunnen wel opnieuw wratten ontwikkele­n. (mens en gezondheid/ Foto: Wratbehand­eling Voetencent­rum Flipse)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname