Times of Suriname

Steenpuist onder oksel: symptomen, oorzaken en behandelin­g

-

Een steenpuist onder de oksel kan behoorlijk lastig zijn en interferer­en met je dagelijkse bezigheden. Een steenpuist is een huidinfect­ie van de haarzakjes, talg- of zweetklier­en met etterbacte­riën (stafylokok­ken). In het begin wordt de huid in het gebied van de infectie rood en daarna ontwikkelt zich een gevoelige, pijnlijke en vaak harde bult: de zogeheten steenpuist. Na ongeveer vijf dagen begint de knobbel wit te worden terwijl het pus of etter zich onder de huid ophoopt. Voorkeursl­ocaties van steenpuist­en zijn het gezicht, nek, oksels, schouders en billen, maar ze kunnen zich ook op andere plekken van het lichaam voordoen. Als er verschille­nde steenpuist­en in een groepje voorkomen, wordt dit een karbonkel genoemd. Soms vervloeien deze steenpuist­en onderling.

Steenpuist onder de oksel

Een steenpuist of furunkel wordt veroorzaak­t door een infectie van een haarzakje dat verstopt raakt. De infectie, meestal met de bacterie Staphyloco­ccus aureus (een bacterie die bij veel mensen voorkomt, vooral op de huid en in de neus) bouwt zich op in de haarzakje of haarfollik­el in de vorm van pus en dode huid. Het gebied ter plaatse wordt rood en er ontstaat een bultje naarmate het pus zich ophoopt in de puist. Middenin de rode zwelling is een gele puskop zichtbaar. De steenpuist breekt meestal vanzelf open en geneest dan binnen een week. Als de steenpuist onder de oksel snel groeit of niet verbetert na twee weken, raadpleeg dan je huisarts. Mogelijk moet de huisarts een sneetje in de puist maken om deze te ledigen.

Symptomen

Een zich

steenpuist wanneer een

vormt bacteriële infectie, meestal een stafylokok­infectie optreedt in een haarzakje. Bij een steenpuist treedt er een ontsteking op onderin het haarzakje. De infectie tast het haarzakje en het weefsel eromheen aan. De bacteriële infectie veroorzaak­t een holle ruimte rondom het haarzakje en daar verzamelt zich dan pus: de zogeheten ‘steenpuist’ is geboren. Als het infectiege­bied rond het haarzakje zich uitbreidt, wordt de steenpuist groter, dikker en harder. En de puist wordt daarmee ook pijnlijker.

(mens en gezondheid/Foto: Gezonder Leven)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname