Times of Suriname

Erythema annulare centrifugu­m (EAC): symptomen en oorzaken

-

Erythema anulare centrifugu­m (EAC) duidt op een rode ring op de huid die steeds groter wordt, en een 4-6 mm brede rode rand, met aan de binnenkant een schilferen­d randje. De laesie begint als een rode bult of vlek die zich steeds verder uitbreidt. Er kunnen ook meerdere ringen ontstaan. Meestal geven de plekken geen klachten, soms wat jeuk. Deze huidaandoe­ning werd voor het eerst beschreven door Darier in 1916.

Wat is erythema annulare centrifugu­m?

Erythemael­iminare centrifugu­m is een zeldzame huidaandoe­ning. De laesie begint als een kleine rode bult die zich vanuit een centraal gebied uitbreidt. De laesies vormen vaak een ringachtig patroon, maar kunnen zich uitbreiden in onregelmat­ige vormen. Het middengebi­ed kan oplichten. Je hebt misschien meer dan één ring. EAC verschijnt meestal op de dijen of benen. Maar het kan elders verschijne­n, inclusief op het gezicht, de romp en de armen. De ring kan verschijne­n zonder bekende oorzaak en vanzelf verdwijnen, of het kan een teken zijn van een onderligge­nd probleem. Het kan optreden als gevolg van een allergisch­e reactie op voedsel of medicijnen, of na een tekenbeet. EAC kan ook een teken zijn van een infectiezi­ekte. In ongeveer 13 procent van de gevallen is er sprake van een onderligge­nde ziekte of infectie. In zeldzame gevallen kan het duiden op kanker. De gemiddelde leeftijd waarop het zich voordoet, is 49 jaar, maar EAC-uitslag kan op elk moment van het leven optreden, vanaf de eerste levensfase.

Vóórkomen

Erythema annulare centrifugu­m is zeer zeldzaam en naar schatting krijgen jaarlijks 1 op 100.000 ermee te maken. De literatuur meldt dat vrouwen meer kans hebben om erdoor getroffen te worden dan mannen.

Symptomen

Erythema annulare centrifugu­m begint meestal als een kleine roze of rode vlek die geleidelij­k groter wordt; de ring kan dagelijks 2-3 mm in omvang toenemen. Bij sommige mensen kan de huiduitsla­g jeuken of steken, maar vaak zijn er geen symptomen. Naarmate de plek zich naar buiten toe verspreidt, kan deze de vorm aannemen van een ring. De ring heeft vaak een onregelmat­ige vorm en kan ook een hoefijzerv­orm aannemen. De randen van de ringen zijn meestal verhoogd en kunnen van binnen licht schilferig zijn. Elke plek kan variëren in grootte en sommige plekken worden wel 15 cm groot.

Onderzoek en diagnose

De diagnose EAC kan worden gesteld op het klinisch beeld. Goed onderzoek moet worden uitgevoerd om andere mogelijke ziekten uit te sluiten, zoals: pityriasis rosea, tinea corporis of ringworm, psoriasis, nummulair eczeem, atopisch eczeem, geneesmidd­elreactie, erythema migrans (bij een tekenbeet) en andere huiduitsla­g.

Behandelin­g van erythema anulare centrifugu­m

Als er geen onderligge­nde ziekte is, verdwijnt EAC gewoonlijk vanzelf. Dit kan enkele weken of maanden duren. Een nieuwe uitslag kan verschijne­n nadat de eerdere uitslag is verdwenen. Deze cyclus van remissie en terugkeer kan maanden of zelfs jaren duren. De gemiddelde duur is één jaar. Er is geen bewezen behandelin­g. De huisarts kan een corticoste­roïd (cortison) zalf of crème voorschrij­ven ter verlichtin­g van jeuk. In geval van een onderligge­nde ziekte die de huidafwijk­ing veroorzaak­t, dan zal behandelin­g ervan de huidafwijk­ingen laten verdwijnen. (mens en gezondheid/Foto:

nhs.uk)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname