Times of Suriname

Roodheid van huid: Oorzaken van rode huiduitsla­g

-

Roodheid van de huid heeft veel verschille­nde milde tot ernstige oorzaken, waaronder brandwonde­n, allergisch­e reacties, infecties en andere aandoening­en. Vaak gaan huidgerela­teerde tekenen gepaard met de rode huid, zoals jeuk en een brandend gevoel. Ook algemene tekenen zoals koorts, misselijkh­eid en duizelighe­id treden mogelijk op, afhankelij­k van de oorzaak. Voor sommige oorzaken is een thuisbehan­deling voldoende terwijl andere oorzaken medische hulp vereisen.

Angio-oedeem en rode huid

Angio-oedeem is een vorm van een ernstige zwelling onder het huidopperv­lak, dat mogelijk gepaard gaat met netelroos en jeuk. Een allergisch­e reactie op voedsel of medicatie veroorzaak­t mogelijk angio-oedeem. Bijkomende symptomen zijn maagkrampe­n en verkleurde plekken of een huiduitsla­g op de handen, armen en voeten.

Botinfecti­e

Bij een botinfecti­e zijn bacteriën of schimmels in een bot binnengedr­ongen. Een verwonding of operatie ligt vaak aan de basis van deze aandoening. Bekende tekenen zijn pijn, roodheid, zwelling, stijfheid en warmte in het geïnfectee­rde lichaamsde­el. Koorts en koude rillingen komen soms ook voor.

Folliculit­is

Folliculit­is is een veel voorkomend­e aandoening waarbij de haarzakjes in de huid ontstoken raken. De ontsteking is vaak het gevolg van een bacteriële infectie of schimmelin­fectie. Bij folliculit­is verschijne­n kleine groepjes rode, jeukende bulten rond de aangetaste follikels. Het gebied is mogelijk gevoelig. Daarnaast ontstaan in deze gebieden mogelijk met pus gevulde blaasjes.

Gordelroos

Gordelroos is een virale infectie die een rode uitslag of blaasjes op de huid veroorzaak­t. De uitslag verschijnt meestal op de romp, maar tast elk lichaamsde­el mogelijk aan, inclusief het gezicht en de ogen. Gordelroos begint meestal met een brandend of tintelend gevoel, wat in sommige gevallen zeer pijnlijk is. Een aantal patiënten kampt met blaasjes die gevuld zijn met vocht, vaak aan slechts één kant van het lichaam. Alleen patiënten die eerder waterpokke­n hebben gehad, ontwikkele­n mogelijk gordelroos.

Ringworm

Bij ringworm, een schimmelin­fectie van de huid, ontstaat een cirkelvorm­ige jeukende, schilferig­e en rode huiduitsla­g met een verhoogde rand. De huid in het midden van de ring lijkt helder en gezond. De randen van de ring verspreide­n zich verder naar buiten. (mens en gezondheid/Foto: howtolosew­eight.se)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname