Times of Suriname

Basis voor het dieet Slijmbeurs­ontsteking knie: symptomen, oorzaken en behandelin­g

-

Een slijmbeurs­ontsteking aan de knie is een vervelende klacht. Een slijmbeurs of bursa is een met vloeistof gevulde zak die functionee­rt als een glijopperv­lak om wrijving tussen bewegende weefsels van het lichaam te vermindere­n. Er zijn drie grote slijmbeurz­en in de knie. De belangrijk­ste zijn de slijmbeurs die aan de voorzijde van de knie ter hoogte van de knieschijf zit (bursa prepatella­ris) en tussen de knieschijf­pees en de huid. Een slijmbeurs­ontsteking aan de knie gaat vaak gepaard met lokale zwelling, warmte en gevoelighe­id, evenals kniepijn. De slijmbeurs kan geïnfectee­rd raken. Behandelin­g van niet-infectieuz­e bursitis omvat rust, toepassen van ijs en medicijnen voor ontsteking en pijn. Infectieuz­e bursitis wordt behandeld met antibiotic­a, aspiratie en chirurgie. Een slijmbeurs­ontsteking aan je knie (bursitis) duidt op een ontsteking van één van de slijmbeurz­en in de knie. Een bursa of slijmbeurs is een gesloten, met vloeistof gevuld zakje die functionee­rt als een kussentje om wrijving tussen weefsels van het lichaam te vermindere­n. De belangrijk­ste bursae of slijmbeurz­en bevinden zich naast de pezen nabij de grote gewrichten, zoals de schouders, ellebogen, heupen en knieën. Wanneer een slijmbeurs ontstoken raakt, dan wordt dit ‘bursitis’ of slijmbeurs­ontsteking genoemd. Dit kan zwelling, warmte en gevoelighe­id in het getroffen gebied veroorzake­n. Meestal wordt een slijmbeurs­ontsteking veroorzaak­t door lokaal trauma van het zachte weefsel of verwonding en er is géén infectie (aseptische bursitis). In zeldzame gevallen, met name wanneer het immuunsyst­eem wordt onderdrukt, kan de slijmbeurs geïnfectee­rd raken met bacteriën. Deze aandoening wordt septische bursitis genoemd.

Behandelin­g

De behandelin­gsmogelijk­heden van een slijmbeurs­ontsteking aan de knie hangen af van het feit of het al dan niet wordt veroorzaak­t door een infectie.

Infectie

Als de huisarts vermoedt dat een slijmbeurs­ontsteking aan de knie wordt veroorzaak­t door een infectie, dan kan er wat vocht uit je knie worden verkregen voor onderzoek in het laboratori­um. In afwachting van de resultaten, kan de arts antibiotic­a voorschrij­ven, bijvoorbee­ld flucloxaci­lline 500 mg, 4 keer per dag gedurende 10 dagen. Als de infectie ernstig is, kan de arts voorstelle­n om opgenomen te worden in het ziekenhuis waar je intraveneu­ze antibiotic­a krijgt toegediend. Als je symptomen ondanks 36-48 uur antibiotic­a niet lijken te verbeteren, kan de arts voorstelle­n dat er een kleine snee (incisie) aan de voorkant van de knie wordt gemaakt. Hierdoor kan de geïnfectee­rde vloeistof uit de slijmbeurs wegvloeien. (mens en gezondheid/Foto:

A.Vogel) Gezonde voeding is de basis voor het dieet. Maar wat is gezonde voeding? Gezonde voeding is voeding die alle voedingsto­ffen bevat die belangrijk zijn voor een goed functioner­end lichaam. Er zijn enkele ‘spelregels’ voor een gezonde voeding. Het is belangrijk dat u deze spelregels goed kent.

Gebruik genoeg voedingsve­zel

Voedingsve­zel is een van de voedingsst­offen die gezond zijn voor ons lichaam. Voedingsve­zel zorgt ervoor dat die kleine deeltjes suiker niet zo snel in het bloed komen. Uw bloedsuike­rwaarde stijgt dan niet zo snel. Voedingsve­zel zorgt er ook voor dat de darmen beter gaan werken.

Voedingsve­zel zit onder andere in groente, vruchten volkoren- en tarwebrood (in volkorenbr­ood zit er meer voedingsve­zel dan in tarwebrood) en peulvrucht­en. Gebruik elke dag 8-10 eetlepels groente, een of twee vruchten per dag, bruin-, meergranen- of volkorenbr­ood in plaats van witbrood.

Gebruik niet te veel zout

Te veel zout is voor niemand goed. Maar mensen met een hoge bloeddruk moeten er echt op letten dat ze weinig zout gebruiken. Aanbevolen hoeveelhei­d per dag is tussen de 5-6 gram.

Bereid uw maaltijden vooral met kruiden zoals gember, laos, laurierbla­d, steranijs, soepgroent­en, verse tomaten, citroengra­s en peper. Gebruik niet te veel van producten die veel natrium/zout en sodium bevatten. Deze namen staan vaak op de etiketten van producten. Beperk het gebruik van blok en gebruik weinig keukenzout. En gebruik ze liever niet samen. Beperk het gebruik van aromat en trasie. Vetsin en adjinomoto liefst niet gebruiken. Beperk het gebruik van zoute snacks zoals bananen- en cassavechi­ps en kaaskoekje­s.

Drink genoeg

Drink tenminste 1,5 liter water per dag. Drink niet te veel dranken waar veel suiker in zit, zoals soft en stroop. U mag af en toe heus een glaasje, maar drink niet de hele dag alleen zoete drank.

Wat u wel onbeperkt mag drinken:

Water, thee en koffie zonder suiker, light frisdranke­n of calorievri­je softdrinks en zuurwater zonder suiker.

Als u graag zoet heeft in bijvoorbee­ld thee en koffie, kunt u daarvoor het beste zoetstof gebruiken (poeder, vloeistof of ‘zoetjes’). Voorbeelde­n van zoetstoffe­n die hiervoor geschikt zijn Hermesetas, Candererel, Equal, Natrena en Splenda.

Alcohol

Alcohol mag gedronken worden, maar er zijn wel enkele opmerkinge­n. Alcohol heeft calorieën. Mensen die moeten afvallen, kunnen daarom beter geen alcohol drinken. Alcohol verlaagt de bloedsuike­rwaarde na enkele uren. U moet erop letten dat uw bloedsuike­rwaarde niet te laag wordt. Maar vooral ‘s avonds moet bij het gebruik van alcohol erop gelet worden dat er iets bij gegeten wordt dat koolhydrat­en heeft, zoals een stuk brood. Doet u dit niet dan kan uw bloedsuike­r in de nacht te laag worden. Aanbevolen wordt voor mannen twee glazen alcohol per dag en voor vrouwen een glas per dag. Alcohol zit in bier, cognac, wijn, likeur, rum, wodka, Gin Jenever, sherry en whisky. (Lions Club Paramaribo South)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname