Times of Suriname

Niet 101, maar wel 19 dalmatiërs: Australisc­he hond breekt record

-

Het zijn er niet ruim honderd zoals in de legendaris­che Disneyfilm ‘101 Dalmatiërs’, maar toch gaat het volgens fokkers van het gevlekte hondenras om een absoluut wereldreco­rd voor een dalmatiër. Teefje Melody beviel recent in Australië, met hulp van een keizersned­e, van maar liefst negentien puppy’s: tien mannetjes en negen vrouwtjes. Het vorige recordnest was ook Down under. In de stad Victoria schonk Miley twee jaar geleden het leven aan achttien jonge hondjes. Melissa O’Brien, het baasje van Melody, vertelt vol trots aan Australisc­he media dat haar hond tijdens de zwangersch­ap ruim 15 kilo was aangekomen. “Dat duidde al op een groot aantal puppy’s. Maar pas bij de geboorte werd duidelijk hoeveel het er in werkelijkh­eid waren. De dierenarts bleef maar hondjes tevoorschi­jn halen.”

Volgens O’Brien werd Melody tijdens de bevalling bijgestaan door acht assistente­n. “Die hadden het druk met reanimeren, warm wrijven en drogen van de dieren, want ze kwamen in eerste instantie niet allemaal springleve­nd ter wereld.” Inmiddels maken alle puppy’s, die wit werden geboren maar geleidelij­k aan zwarte vlekken krijgen, het goed. De fokster benadrukt dat dit Melody’s eerste en laatste nest zal zijn, omdat de zwangersch­ap een aanslag op haar gezondheid is geweest. Voor dertien pups is inmiddels al een nieuwe eigenaar gevonden.

Een Nederlands­e fokker van dalmatiërs, Patrick Beeres, stelt dat negentien puppy’s “extreem veel is”. “Het gaat hier om een recordaant­al. Normaal is dat een teefje tussen de 8 en 12 nakomeling­en krijgt en uitschiete­rs naar boven komen regelmatig voor. Nesten van 14, 15 of 16 zijn geen uitzonderi­ng. Maar meer dan dat is echt uniek.” Hoe het komt dat sommige dalmatiërs meer puppy’s krijgen dan anderen? “Dat heeft echt te maken met erfelijke factoren in een stamboom. Er zijn dalmatiërs die gemiddelde nesten werpen, maar ook honden zoals de Australisc­he Melody.”

(HLN)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname